Громадам Рівненщини радять зосередитися на фінансових питаннях

18.01.2018 21:06   Джерело: RvNews
Опубліковано : Дарина Ясна

У новому 2018 році об’єднаним територіальним громадам потрібно звернути особливу увагу на фінансовий стан. Саме таку думки висловили фахівці під час робочої зустрічі «Добровільне об’єднання територіальних громад. Регіональний вимір».

null
Фото Проекту "Пульс"

На запрошення Ресурсного центру розвитку місцевої демократії у Рівненській області в роботі взяли участь представники Рівненської обласної ради, Департаменту економіки, консультанти Проекту ПУЛЬС АМУ, та представники потенційних громад зі Здолбунівського району. Учасники обговорили процес утворення громад та на якому нині етапі перебуває реформа децентралізації на Рівненщині.

Керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Богдан Сологуб наголосив:

 – Нині об’єднані громади вже не просять гроші в обласної ради. Вони вчаться самостійно їх заробляти. Громади є самодостатні, адже кошти отримують напряму від держави.

null
Фото Проекту "Пульс"

Виконавчий директор Рівненського регіонального відділення Асоціації міст України Тетяна Грещук виділила головну проблему для вже утворених громад.

 – Держава часто змінює правила гри під час самої гри. Тобто – спочатку для ОТГ обіцяли одні умови господарювання, а потім почали їх змінювати, як наприклад з освітніми коштами. У 2016 році – гроші розраховували на одного учня, а вже наступного року ввели іншу формулу нарахування коштів. В результаті громади отримали додаткові фінансові витрати.

null
Фото Проекту "Пульс"

Представники Департаменту економіки наголосили, що додаткові повноваження тягнуть за собою додаткову відповідальність. Тому керівники громад повинні на високому рівні виконувати свою роботу. Водночас варто цьогоріч особливу увагу звернути на фінансові питання громад, адже працююча економіка – головна складова успішності громад.

Заступник голови Всеукраїнської громадської організації «Асоціація сприяння самоорганізації населення» Андрій Крупник розповів:

-Сьогодні об’єднаним громадам потрібно усіляко піднімати рівень соціальної активності. Потрібно, щоб самі люди включалися в організаційні процеси діяльності громад. Тоді їх робота буде більш ефективною, адже громада на усіх рівнях може контролювати та впливати на різні процеси. Тож наше завдання знайти зацікавлених осіб і залучити їх до справ громади.

null
Фото Проекту "Пульс"

Та цьому потрібно вчитися. Андрій Крупник наголосив, що найближчим часом планують провести ряд навчальних семінарів для громад на тему «Комунікація між владою і громадою».

 Повідомляє Офіс реформ проекту ПУЛЬС Рівненського РВ Асоціації міст України

 

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews