У Рівному березень зігрітий поезією Ліни Костенко

22.03.2018 11:35   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

Її називають «нерозгаданим чудом», «голосом народу», «моральним авторитетом нації».  З того часу, коли  у 2011 році Ліна Василівна побувала у Рівному і Рівненський театр не міг вмістити усіх прихильників її творчості, коли перенаповнена зала то затихала мертвою тишею, щоб чути лише її голос, то вибухала шквалом оплесків, - вона стала нашою Ліною,  на зустріч з якою щовесни чекають тисячі рівнян.

До цьогорічного дня народження генія сучасності Ліни Костенко численні мистецькі колективи Рівного підготували  пісенно-поетичні  проекти, як різнобарвний дзвінкоголосий  букет в дарунок  не  їй, а нам усім, бо слово її – це наші думки і сподівання.

null
 Фото О. Харвата

У Рівненському Міському будинку культури на одному диханні пройшов вечір творчості Ліни Костенко «І засміялась провесінь…», котрий відбувся у рамках проекту «Рівне – місто унікальних подій».

null
 Фото О. Харвата

В одній залі  зібрались шанувальники творчості Ліни Костенко, серед яких були люди різного віку і різних професій, і  кожен був налаштований читати поетичні рядки з творів, що полюбив найбільше, у багатьох з собою був збірник її поезій.

null
Ведуча свята Ірина Білотіл. Фото зі сторінки у ФБ

Її крилате «Життя іде і все без коректур» стало заспівом вечора і на цей стержень нанизувалась у чудовому виконанні рівненських виконавців її співана поезія, линули  щирі проникливі слова нашої великої сучасниці.

null
Олена Медведєва презентує вишивану книгу поезій Ліни Костенко. Фото надане автором

Унікальним подарунком у день народження Ліни Василівни стала вишита книга-фоліант віршів Ліни Костенко, яка має назву «Я поцілую мальву у щоку».  Автор цієї унікальної книги – митець, письменниця, засновниця арт-видавництва «Креативна книга»  рівнянка  Олена  Медведєва.

null
Фото О. Харвата

Майстриня разом із своєю командою вишила на полотні 72 вірші, оздобивши кожну сторінку мальвами. Коли ж народжувалась книга, то до її створення долучились декілька відомих і шанованих рівнянок, кожна з яких залишила свої стібки в літерах поезій Ліни Костенко.  Вишита книга стала особливою родзинкою усіх заходів, які були присвячені письменниці у Рівному. Як обіцяє пані Олена, згодом вишитий фоліант займе почесне місце в експозиції Музею книги в м. Остріг, де нині експонується колекція креативних книг О. Медведєвої.

null
Фото О. Харвата

Серед учасників творчого вечора була і Алла Українець – відомий на Рівненщині та й в Україні науковець-етнограф, завідуюча відділом етнографії Рівненського краєзнавчого музею.  З 1990-х років Алла Миколаївна бере участь в експедиціях у Чорнобильську зону.

null
Алла Українець. Фото Г. Данильчук

Двічі вона була в зоні відчуження разом із Ліною Василівною і екстремальні умови, в яких працювала експедиція, скріпили товариські стосунки дослідників, залишили у кожного з них незабутні теплі спогади.  Скільки  чудових неповторних годин спілкування провели вони разом з Ліною Костенко, скільки мудрих порад почули від неї!  Вони бачили її сильну і красиву, просту і щедру.  Як безцінну реліквію береже Алла Миколаївна книгу «Берестечко» з дарчим написом Ліни  Василівни, яку вона подарувала їй у день народження. 

null
 Фото О. Харвата

Відомо, що письменниця не розмінюється на швидкоплинні знайомства, для неї немає посадових авторитетів, вона обмежує свою публічність, цінує  щирість, відкритість і справжність.  Саме так  сприйняла письменниця рівнянку Аллу Українець.

Єдиний, хто не втомлюється, - час.

А ми живі, нам треба поспішати.

 

На вечорі  випромінювались надпозитивні   емоції, з поетичного букету геніальної Ліни Костенко.  Учасники не помічали часу і не втомлювались декламувати, співати і відчувати насправді насолоду від того єдиного костенківського духу, який  єднає і  стверджує, що «Людина нібито не літає... А крила має. А крила має!».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews