Таня Костенко

Таня Костенко

журналіст, кореспондент, оглядач, RvNews

Жити по-старому: як Рівненське ШЕУ проводило тендер на прибирання вулиць

30.05.2018 23:01   Джерело: RvNews
Автор : Таня Костенко

У лютому цього року відбувався досить скандальний тендер на послуги з прибирання вулиць Рівного. Про можливу змову та дискримінацію «чужих» підприємців, які намагалися конкурувати із КП Рівненське ШЕУ (РШЕУ) під час цього тендеру журналісти «Четверта влада» у партнерстві з активістами ініціативи «За чесний тендер» підготували розслідування.

У минулі роки закупівлі цих послуг відбувалися без особливих проблем. Тендери завжди вигравало РШЕУ. Щоб забезпечити видимість конкуренції під час тендерів йому «підігрувала» Служба автомобільних доріг у Рівненській області (Рінеоблавтодор).

Однак, цього року в тендері вирішили взяти участь немісцеві компанії. Вже усталена «конкуренція» між КП Рівненське ШЕУ та Рівнеоблавтодором цого разу не вдалася.

Як наслідок, УЖКГ відмінило тендер. Офіційне обґрунтування – скорочення видатків на закупівлю. Із того часу пройшло вже кілька місяців, а нових тендерів так ніхто й не оголошував. Видається, в УЖКГ вже і не збираються їх проводити. РШЕУ відтепер напряму отримує кошти на прибирання вулиць міста без проведення тендерів.

У цій публікації мова піде про тендер, який вже РШЕУ проводило на частину із цих коштів. Офіційна назва закупівлі – Послуги з прибирання та підмітання вулиць, майданів, проїздів м. Рівного. Очікувана вартість закупівлі складала 4 297 000 гривень.

Принаймні два фактори роблять цей тендер цікавим у сенсі подальшого використання «сірих схем» місцевими комунальниками.

Фактор перший: вимоги тендерної документації

Якщо Ви хочете спокійно і гарантовано виграти тендер, можна застосувати досить просту сіру схему. Перш за все, потрібно убезпечити себе від реальних конкурентів. Цього можна досягти, прописавши у вимогах тендерної документації стільки додаткових умов, щоб ніхто і не забажав подавати свої пропозиції.

У згаданий на початку тендер на прибирання вулиць Рівного до «гармонійної» конкуренції місцевих комунальників втрутилися «чужі». Тому існувала «загроза» їх повторної участі. Можливо тому цього разу у тендерній документації з’явилася низка додаткових вимог до потенційних учасників.

Розглянемо найцікавіші з них.

Ст. 19 Закону «Про публічні закупівлі» вимагає щоб учасник тендеру надав коротку інформацію про субпідрядників, якщо він планує залучати їх в обсязі не менше ніж 20% вартості договору. Закон вимагає вказати лише повне найменування та місцезнаходження такого субпідрядника. Якщо ж учасник планує залучати субпідрядників в менших обсягах, тоді жодної додаткової інформації про них не вимагається.

Але В РШЕУ вирішили скористатися своїм правом включати додаткові вимоги до учасників. Зокрема, тендерний комітет встановив власні вимоги до інформації, яку потрібно надати про субпідрядників.

Вимоги тендерної документації до інформації про субпідрядників 

Залучення субпідрядника під час надання послуг в обсязі менше, ніж 20 відсотків від вартості договору про закупівлю:

Учасник у складі тендерної пропозиції подає:

1) довідку в довільній формі на фірмовому бланку (у разі наявності) за підписом Уповноваженої особи Учасника та печатки (у разі наявності) із зазначенням наступних відомостей:

  • найменування субпідрядника;
  • відомості про керівника субпідрядника із зазначенням документів, на підставі яких він діє;
  • місцезнаходження субпідрядника;
  • банківські реквізити субпідрядника;
  • код ЄДРПОУ субпідрядника;
  • види послуг, які Учасник передбачає доручити субпiдряднику, орієнтовну вартість послуг субпiдрядника у відсотках (%) до ціни тендерної пропозиції;

2) копію договору про співпрацю або копію попереднього договору, укладеного відповідно до вимог ст. 635 Цивільного кодексу України, з врахуванням вимог ч. 4 ст. 635 Цивільного кодексу України.

Залучення субпідрядника під час надання послуг в обсязі більше, ніж 20 відсотків від вартості договору про закупівлю:

Учасник у складі тендерної пропозиції подає:

1) довідку в довільній формі на фірмовому бланку (у разі наявності) за підписом Уповноваженої особи Учасника та печатки (у разі наявності) із зазначенням наступних відомостей:

  • найменування субпідрядника;
  • відомості про керівника субпідрядника із зазначенням документів, на підставі яких він діє;
  • місцезнаходження субпідрядника;
  • банківські реквізити субпідрядника;
  • код ЄДРПОУ субпідрядника;
  • види послуг, які Учасник передбачає доручити субпiдряднику, орієнтовну вартість послуг субпiдрядника у відсотках (%) до ціни тендерної пропозиції;

2) копію договору про співпрацю або копію попереднього договору, укладеного відповідно до вимог ст. 635 Цивільного кодексу України, з врахуванням вимог ч. 4 ст. 635 Цивільного кодексу України;

3) довідки на відповідність субпідрядника кваліфікаційним критеріям, встановлених ч. 2 ст. 16 Закону України «Про публічні закупівлі». Дані довідки повинні бути оформлені згідно п.п. 1, 2, 3 Додатку № 2 до тендерної документації (Форма 1, Форма 2, Форма 3, Форма 4) з поданням всіх необхідних документів, вказаних в п.п. 1, 2, 3 Додатку № 2 до тендерної документації.

Погодьмося, тут значно більше вимог до інформації про субпідрядника, ніж просте вказування його повної назви та юридичної адреси (згідно вимог Закону). Якби на участь у тендері подавалися не рівненські компанії, дуже ймовірно що їм знадобилися б субпідрядники на місцях. Але якщо вимагати від них ще на етапі подачі своїх цінових пропозицій стільки додаткових вимог до субпідряду, мало кому захочеться брати участь у тендері.

З іншого боку, своїм підприємствам, які або вже мають всі необхідні документи по субпідрядниках або взагалі не збираються їх залучати – ці вимоги жодним чином не зашкодять.

Проте це ще не всі цікаві додаткові умови тендерної документації.

1.Учасник повинен надати довідку з підтверджуючими документами щодо забезпечення працівників відповідним інвентарем  та матеріалами (віники, лопати, сапки,  оприскувачі, хімічні засоби для знищення бур’янів тощо).

2.Учасник повинен документально підтвердити наявність, на праві власності або  користування (оренди),  місця для зберігання інвентарю (ящики, приміщення тощо).

3.Учасник повинен мати в наявності облаштоване приміщення для  проведення інструктажів, нарад, доведень виробничих завдань працівникам по прибиранню не менше 100 кв.м. Для підтвердження необхідно надати витяг на право власності майна, договір оренди з обов’язковим зазначенням адреси приміщення.

4.Учасник повинен забезпечити працівників спецодягом відповідно до Закону  України  "Про  охорону   праці", з ідентифікацією виконавця послуг (фото звіт спецодягу з логотипом Учасника).5.Учасник повинен надати затверджені керівником норми видачі спецодягу та спеціального взуття працівникам по прибиранню вулиць, затверджені наказом №1389 від 10.12.2012. р. МНС України .6.Учасник повинен надати затверджені керівником норми видачі мила працівникам по прибиранню вулиць згідно КЗпП України ст.165

7.Учасник повинен підтвердити документально необхідну кількість працівників, що будуть безпосередньо задіяні у наданні послуг.

Учасник повинен підготувати довідку відповідно до Форми 2 пункту 2 Додатку 2 тендерної документації, про  обов’язкову наявність працівників наступної кваліфікації:

- працівники для прибирання вулиць (прибиральники територій, двірники)в кількості не менше 60 чоловік.

Мило, спецодяг із логотипом учасника, місце для зберігання інвентарю, приміщення для нарад площею не менше 100 кв. м. – без всього цього, на думку РШЕУ, неможливо ефективно прибирати вулиці Рівного.

За потреби, цей перелік можна було б розширювати до безкінечності. Наприклад, вказати, що приміщення для нарад має бути не лише на 100 кв. м., але й з конденціонерами чітко визначених потужності та розміру і певною кількістю стільців конкретної форми тощо. Однак, ризикнемо припустити, переможець тендеру не мав приміщення, яке відповідало б таким вимогам. Тому вищезазначених 100 кв. м. було достатньо.

Проте найцікавіше виглядає остання вимога – не менше 60-ти працівників для прибирання. Дозволимо собі переформулювати її таким чином: якщо Ви використовуєте сучасніші технології, які дозволяють прибирати вулиці міста із кількістю працівників меншою за 60 – тоді Вам заборонено брати участь у тендері. Адже хтось вирішив, що вулиці міста мають прибирати не менше 60 осіб.

За дивним збігом обставин ця цифра повністю збігається із параметрами, заявленими переможцем тендеру – Комунальне автотранспортне підприємство 1728. Виявилося, що в цього КП є і приміщення для нарад на 100 кв. м., яке чудово вміщає цих 60 осіб. А коли хтось використовує меншу кількість прибиральників і має для них на кілька метрів менше приміщення для засідань – таких не допускають до участі в тендері.

Фактор другий: конкуренція з ознаками змови

Якщо вимоги тендерної документації майже гарантують, що ніхто «чужий» конкурувати не прийде, є ще одна проблема. Закон вимагає участі хоча б ще одного конкурента аби тендер відбувся.

На початку цієї статті ми зазначали, що для виконання цієї вимоги РШЕУ тісно співпрацює із Рівнеоблавтотодором. На цю тему журналісти телеканалу «UA: Рівне» нещодавно підготували розслідування. Те, що обидва КП підігрують один одному під час тендерів, не приховує керівник РШЕУ Віктор Климчук. Він називає це «підстраховкою». Такий собі евфемізм, з метою уникнення слова «змова». Бо ж за «підстраховку» ніхто не карає, а от «змова» забороняється Законом. 

Проте, підстраховують один одного не лише рівненські комунальники. У цій сфері вже формуються «дружні» відносини між КП Рівного та Луцька. Низка фактів перебігу тендеру на прибирання вулиць Рівного підштовхує до таких підозр.

У тендері конкуренцію Комунальному автотранспортному підприємству 1728 склало Луцьке спеціалізоване автотранспортне підприємство «Луцькспецкомунтранс». Під час аукціону воно не намагалося понижувати свою цінову пропозицію щоб виграти тендер.

Під час аукціону КП Луцькспецкомунтранс не намагалося виграти тендер. Скріншот із ProZorro.

Зауважимо, що в березні цього року Комунальне автотранспортне підприємство програло тендер Луцькспецкомунтранс на прибирання вулиць у Луцьку. Тоді також обійшлося без конкуренції під час аукціону. Рівненські автотранспортники спокійно віддали перемогу колегам із Луцька.

Але налагодилася така «конкуренція» між обома комунальними підприємствами ще у 2017 році. Тоді Луцькспецкомунтранс вперше програв тендер Комунальному автотранспортному підприємству. Предметом закупівлі було збирання і захоронення міського сміття і снігу у м. Рівне. І знову ж таки, все обійшлося без боротьби під час аукціону.

Відначимо, що КП Луцькспецкомунтранс ніколи не надавало послуги за межами Волинської області. Зважаючи на викладене вище, постає питання чи воно насправді збиралося розширити географію своєї діяльності?

Отже, участь у тендері взяли лише два КП: Луцькспецкомунтранс та Комунальне автотранспортне підприємство 1728. Перемогу здобуло останнє. 2-го травня з автотранспортниками було укладено договір на постачання послуг із прибирання та підмітання вулиць Рівного.

Висновки

Керівника РШЕУ можна зрозуміти. Він бажає зберегти робочі місця для працівників свого та інших КП у Рівному (про що і зазначив в інтерв’ю на відео вище). Але це не зовсім ринкова логіка.

У комуністичних економіках державні підприємства часто фінансувалися виходячи з їх величини та кількості працівників. У ринкових умовах це фінансування має здійснюватися з міркувань ефективності роботи підприємства. Адже прибирати вулиці не конче мають 60 робітників. Якщо компанія застосовує новіші технології та підходи до управління – цю цифру можна зменшити.

До прибирання вулиць міста завжди було багато претензій. Здається, вони нікуди не зникнуть у найближчому майбутньому. І причина в тому, що місцеве керівництво більше турбується про збереження робочих місць, ніж про зростання ефективності роботи працівників. А компанії, які роблять ставку на виживання, а не процвітання – завжди виживатимуть. Оскільки їхня місія не передбачає розвитку. А як же «Жити по-новому»?

Довідково: Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) - найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та спів-фінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Петро Долганов, експерт з питань публічних закупівель ГО «Центр суспільних дій «СІВІТАС»


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews