Щоб жити довго, треба бути в рівновазі й гармонії з самим собою

Секрет довголіття

28.06.2018 10:31   Джерело: RvNews
Опубліковано : Дарина Ясна

Хто з нас не хотів би прожити довго і щасливо, без хвороб? Проте, вдається це далеко не всім. Начебто, рецепт довголіття простий: не зловживай алкоголем та нікотином, займайся фізкультурою, їж якомога більше овочів і фруктів, а ще краще – вживай продукти моря.

Проте, на жаль, одне лише харчування до бажаного результату не приводить…

Щоб жити довго, вважають чимало дослідників, – треба перестати нервувати. Довше за всіх не старіють люди життєрадісні, веселі. Ті, котрі до кінця життя зберігають дитячу наївність, не переймаються поганими звістками й не стомлюються задавати дитячі запитання. При цьому, навіть такі шкідливі звички, як паління і вживання спиртних напоїв не впливають на них так негативно, як на людей агресивних, заздрісників чи егоїстів. Тож цілитель і довгожитель Порфирій Іванов невипадково залишив після себе кілька головних рекомендацій, за допомогою яких можна перемогти старість і хвороби. Вони напрочуд прості:

  • Допомагай людям, чим можеш, особливо бідному, хворому, скривдженому, нужденному.
  • Вітайся з усіма і всюди, особливо з людьми літнього віку.
  • Подолай у собі жадібність, лінь, самовдоволення, корисливість, страх, лицемірство, гординю.
  • Вір людям і люби їх. Не говори про них несправедливо і не бери близько до серця недобрі думки про них.
  • Звільни свою голову від думок про хвороби, нездужання, смерть. Це — твоя перемога.

Треба пам’ятати і те, що люди передчасно старіють від серйозних захворювань, на які раніше просто не звертали уваги. Тут порада проста: аби хвороби не стали хронічними, треба вчасно їх лікувати. Запровадьте собі правило: раз на рік обов'язково перевіряйте серце, тиск, цукор, холестерин.
Чи впливає на довголіття місце проживання? Аякже! Віддавна своїми довгожителями славиться Кавказ. Проте і місцевість також визначає не все. В Азербайджані є російські поселення, де вже понад двісті років живуть виходці з Росії. Здавалося б, ці росіяни давно стали кавказцями і жити б їм до ста літ. Але ж ні! Коли відсоток довгожителів серед азербайджанців складає 62,4, то серед росіян лише 7,2 відсотка.
Чимало вчених стверджують, що міцне здоров’я й довголіття залежить від доброго й здорового сну. Щодо харчування, то наука прийшла до парадоксального висновку: дієти не корисні, а навпаки – шкідливі. Провели дослід на мавпах: їх недогодовували на 25 відсотків від необхідного добового раціону. В результаті у тварин почали здавати нерви, змінився білковий баланс в організмі. Вчені поки що не зустрічали рекордистів за віком і серед вегетаріанців, а тривалі спостереження за абхазькими довгожителями підтверджують, що ніхто з них не відмовляв собі у задоволенні посмакувати гарним шматочком баранини.

Українські геронтологи радять літнім людям споживати більше овочів і фруктів, більше риби і морепродуктів і якомога менше м'яса, зовсім виключити з раціону жирну їжу. А ще – не переїдати, вживати молоко і нетвердий сир як джерело кальцію, і не менше тридцяти хвилин на день бувати на свіжому повітрі.
Так що будьте здорові й живіть довго!

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews