Галина Данильчук

Галина Данильчук

Краєзнавець, музейний працівник, вільний журналіст

В Рівненському обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку, присвячену сторіччю рівненського футболу

04.07.2018 05:24   Джерело: RvNews
Автор : Галина Данильчук

Сторіччя тому у Рівному на зеленому полі біля стін палацу князів Любомирських вперше розпочались футбольні баталії. Піонером цієї захоплюючої командної гри в місті Рівне був єврейський футбольний клуб «Маккабі». Значний внесок у розвиток фізичної культури і спорту у міжвоєнний період зробив єврейський спортивний клуб «Гасманея».  А майдан біля палацу поруч із вулицею Замковою відтоді й до сьогодні став основним спортивним центром Рівного, там з’явився і перший рівненський стадіон.

Цікава історія футбольного життя  рівненських команд «Гасмонея», «Сокіл», «Погунь» першої половини ХХ століття, зафіксована  у численних фотографіях і документах. На виставці представлені унікальні фото далеких часів, які збережені в домашніх архівах рівненських родин.  Олег Лисенко і Михайло Калашнік, які нині мешкають у Рівному, надали для експонування фото своїх батьків-футболістів воротаря  команди «Погунь» Олексія Лисенка і гравця Бориса Калашніка.

null
Ірина Молчановська - донька відомого футболіста Леоніда Молчановського.  Фото Галини Данильчук

Один із розділів виставки присвячений легендарному футболісту і тренеру повоєнної команди «Локомотив» і «Колгоспник» Леоніду Молчановському.  Його фото, нагороди і особисті речі на виставку надала донька Ірина Молчановська.

На звернення музейників створити спільну ювілейну  виставку відгукнулися футболісти-ветерани. Серед них  легендарний рефері Віталій Марчук, який 48 років віддав суддійству футбольних матчів. Ветеран подарував музею футбольний м’яч з дарчим написом.

null
Комплекс В.Марчука.  Фото Галини Данильчук

Виставка розповідає про колишнього футболіста команди «Колгоспник» Володимира Попельницького, який приїхав у Рівне з Бразилії і став одним із улюбленців команди.  Ще раніше він дав на виставку свої фото, але на жаль не дожив до її відкриття.

null
 Фото Галини Данильчук

Про начальника футбольної команди «Авангард» 1972-1991 років  Юрія Кремньова  розповідають матеріали, передані його сином  Станіславом Кремньовим, який як і батько все життя грає у футбол, а ще має одну з найбільш повних в Україні колекцію нагрудних значків футбольної тематики.

null
Іван Долганський біля вітрини з матеріалами про свого племінника Сергія Долганського.  Фото Галини Данильчук

Гра у складі рівненської футбольної команди  «Верес» стала сходженням  у футбольній кар’єрі українського славетного голкіпера відомих команд «Шахтар», «Металург» і полтавської «Ворскли» Сергія Долганського.  Його спортивні нагороди, іменна футболка і іменний футбольний м’яч надала для експонуванні на виставці родина, що мешкає у Здолбунові.  На відкритті виставки рідний дядько і хрещений батько видатного спортсмена Іван Долганський розповів про перші кроки Сергія у великий спорт.

null
 Фото Галини Данильчук

Створюючи виставку, музейники ще раз переконалися, що можуть в своїй роботі розраховувати на приватних колекціонерів,  більшість із яких радо відгукується на створення спільних виставкових проектів. Саме таким є рівненський колекціонер футбольних раритетів Віктор Свиридюк, який десятки років збирає інформацію, що пов’язана з рідною командою, а це сотні програм змагань, які провели рівненські футболісти у Рівному і за його межами.  Не стояв осторонь створення виставки і рівненський спортивний журналіст Сергій Татаренко, який у власній колекції має раритетні футболки, зразки нагород, чимало унікальних фотографій.

null
 Фото Галини Данильчук

Звичайно, не обійшла столітня історія і наш сучасний футбольний клуб «Верес»,  його успіхи і поразки, а також новонароджену разом з клубом армію червоно-чорних футбольних вболівальників.  Світлини Олександра Харвата – це яскравий літопис спортивних битв «Вереса».

На відкриття виставки прийшли сивочолі ветерани  рівненського футболу, кожен з яких – жива легенда, тисячі набіганих по зеленому полю кілометрів. Це сотні забитих голів у ворота суперників, це круті чоловічі сльози пропущених голів у свої ворота, це шаленіючі переповнені стадіони вболівальників рівненської команди яке б ім’я вона не носила за свої  останні 50 років – "Локомотив", "Динамо", "Колгоспник",  "Горинь", Авангард" чи «Верес».

null
 Слухають Президента Народного клубу “Верес”  Олексія Хахльова. Фото Галини Данильчук

Нині ж рівняни якось принишкли в очікуванні – як  вирішуватиметься далі доля  футбольного клубу «Верес», що так яскраво спалахнув у Рівному і об’єднав тисячі  вболівальників.  Президент Народного клубу “Верес”  Олексій Хахльов, виступаючи на відкритті виставки запевнив присутніх, що і він, і керівництво міста та області намагаються зробити усе від них залежне, щоб відродити  футбольну славу Рівного, а головне – збудувати (чи реконструювати) пристойну спортивну споруду – стадіон.

А музейна виставка «Рівненському футболу – 100!», що є першою спробою розповісти широкому загалу про історію рівненського футболу,  може стати основою для майбутнього музею спортивної слави Рівного. 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews