Віра Мельникова

Віра Мельникова

Філолог, письменниця, член літоб’єднання «Наше коло» при НСПУ, блогерка

У Рівному презентували «дуже атмосферну» книгу Софії Шевчук

18.07.2018 11:25   Джерело: RvNews
Автор : Віра Мельникова

15 липня в мистецькому відділі Рівненської обласної наукової бібліотеки відбулася презентація книги талановитої поетки й письменниці, художниці-аматорки з Бронників Софії Шевчук «На гребені душі». Її твори друкувалися в літературному альманасі «Революція гідності. Війна» (видавництва Рівненської НСПУ) – літоб’єднання «Наше коло», в альманасі «Літературні зустрічі над Стублою», а також в часописах: «Клеванський тракт» та «Слово і час».

null
 Фото Віри Мельникової

 «На гребені душі» – це вже третя книга в  літературному доробку письменниці. Її перша поетична збірка «Життя криниця» побачила світ у 2012 році, друга –  «Ще тільки осінь» вийшла у 2016 році. Нова книга «На гребені душі» містить  поезію та прозу. Зміст, як поетичного блоку, так і прозового несе потужне смислове навантаження і , як зауважує у передмові до збірки прес-секретар Рівненської організації Національної спілки письменників України Юлія Семенова, ця  «книга дуже атмосферна – аж надто: ти зависаєш у ній, як у вічності…».

null
 Фото Віри Мельникової

Авторку нової книги прийшли привітати її друзі-однодумці по «Поетичному колу», колеги по роботі, односельці та представники громадськості міста. Урочистий захід розпочала працівник бібліотеки, керівник «Поетичного кола»  пані Галина Конарчук. Вона коротко розповіла про творчий шлях Софії Шевчук, зауваживши, що її поезія – «…це її душа, думки, переживання, ставлення до життя, вона чує, як шепоче дощ, співає квітка,  сміється  небо, тому вміє говорити про прекрасне, небуденне». Галина Михайлівна прочитала поетичні рядки, присвячені природі, красі нашого поліського краю.

null
 Фото Віри Мельникової

 Поетичні твори збірки представила член літоб’єднання пані Євгенія Гембаровська, яка звернула увагу слухачів на майстерність  написання  авторкою віршів-ронделів. Вона зачитала уривки з цих творів, відзначила талант пані Софії знаходити в буденному свою принаду і красу.

null
 Фото Віри Мельникової

 Літературний аналіз прозових творів пані Шевчук зробила член «Поетичного кола»,  філолог за фахом Віра Мельникова. Вона зауважила, що тематика її творів різноманітна та різнобарвна, мова творів багата на оригінальні метафори, соковиті епітети, влучні порівняння, а використання  діалектизмів і  гумору надають її творам  українського національного колориту. Вона зачитала уривки з оповідань, підкресливши , що компонізаційні принципи і елементи авторкою свідомо підкреслюють пріоритетні частини твору, а також, що у пані  Софії немає епізодів непов’язаних із сюжетом твору, невиправданого багатослів’я та зайвих художніх деталей.

null
Віра Мельникова

 

null
Авторка Софія Шевчук

Свій привітальний вірш «іменинниці» присвятила також член літоб’єднання пані Віра Пивовар. Вона побажала колезі по перу творчого натхнення, подальших успіхів на літературних теренах.

 Шанобливо і вдячно відгукнулася про діяльність поетки і письменниці односелиця пані Софії – вчителька української мови і літератури Галина Андріївна Федюра. Вона розповіла про плідну багаторічну дружбу літераторки із школярами місцевої школи, де вона буває частим гостем на літературних заходах.

null
Софію Шевчук вітає керівник літоб'єднання "Поетарх" поетеса Тетяна Горбукова. Фото Віри Мельникової

Весь вечір супроводжувався прекрасним виконанням музичних композицій музикантом  Мариною Семеновою.

null
 Фото Віри Мельникової

Захід, що відбувся ще раз довів, що Софія Шевчук – зріла літераторка з непохитними політичними і моральними принципами, у творчості якої превалюють чисті, щирі людські цінності, а також патріотичні почуття, які виражаються у вмінні гідно їх виразити художнім словом.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews