Марта Білик

Марта Білик

Репортер, оглядач, RvNews

«У разі біди сюди рятувальна служба приїхати не зможе». Чим небезпечні такі популярні «Мальдіви» на Рівненщині? (Фото)

28.08.2018 08:25   Джерело: RvNews
Автор : Марта Білик

Це місце стало чи не найпопулярнішим цього літа серед місцевих та приїжджих відпочивальників. Вода в ставку – небесно-голубого кольору, а навколо – білий берег. Хіба можна мріяти про інше? Та все це – не пляж якогось висококласного курорту закордоном. Це – так звані Здолбунівські Мальдіви або ж, правильніше кажучи, кар’єр ПАТ «Волинь-Цемент» філії ПрАТ «Дікергофф Цемент Україна». І навіть перебувати тут, не те що купатися, суворо заборонено.

null
Фото RvNews

А все тому, що це - виробнича зона, яку освоюють ще з 1889 року. Її передали підприємству для видобутку крейди та суглинків. Загалом зараз це 300 га землі. Через особливості технологічного процесу територія  навколо  всипана крейдою, що і створює ілюзію білого піску, а підземні води формують чисте озеро. Саме це і приваблює відвідувачів, які роблять фото на тлі цієї краси та викладають у соцмережі, чим ще більше притягують сюди людей.

null
Фото RvNews

 

null
Фото RvNews

 

null
Фото RvNews

 

null
Фото RvNews

Тож відпочивальники сміливо долають доволі складний шлях, аби зробити світлини на пам'ять та скупатися у чистій воді. Оскільки з машинами на територію кар’єру не пропускають, пішки до нього доводиться долати близько 5 кілометрів грунтовою дорогою, обривами та крізь пилюку і крейду, які залишають за собою вантажівки. Та так звані відпочивальники часто не підозрюють, що наражають себе на небезпеку.

Адже кар’єр – то не пляж. Відповідно, місця для купання тут не облаштовані. Замість пологих берегів – обриви, які часто обсипаються, а на дні можу бути скам’янілі брили крейди. Глибина ж водойми подекуди сягає 8 метрів. Є й загроза отримати смертельний удар електричним струмом.

null
Фото RvNews

 

null
Фото RvNews

 

null
Фото RvNews

На території підприємства розміщені елктролінії високої напруги – 6 тисяч вольт. У випадку обриву дроти можуть впасти як на грунт, так і в воду. Отож, є загроза смертельного травмування тих, хто в цей час перебуває на території кар’єру.

null
Фото RvNews. Олександр Чумак.

-У разі біди сюди рятувальна служба приїхати не зможе, - зазначає начальник служби охорони праці та навколишнього середовища ПАТ «Волинь-Цемент» Олександр Чумак.

Вода там, попри чистоту й прозорість, також приховує чимало загроз. Адже це – підземні джерела. Відповідно, вода не прогрівається на сонці повністю. Тож на поверхні її температура може становити 20-22 градуси, а  дещо глибше – не більше 16-ти. Тому відпочивальник ризикує отримати корч кінцівок та потонути.

Але попри ризики, люди все одно їдуть на кар’єр. І не тільки підлітки та молодь, а й сім’ї з малими дітьми. Приїздять з різних куточків Рівненщини. Працювникам же часто доводиться зупиняти «відпочивальників» та вивозити їх з території кар’єру.

-   Приїздила сюди сім’я з Костополя, яка не пошкодувала грошей на таксі, щоб сюди з вокзалу доїхати. Проте на території все одно заблукала. А якось зустріли на шляху до кар’єру двох десятикласниць з Рівного, які йшли за гарними фото, бо побачили такі в соціальній мережі, - розповідає Олександр Чумак.

Як наголошують на підприємстві, за людей, які перебувають на території кар’єру без відома його адміністрації, там відповідальності не несуть. Отож, у разі нещасного випадку відповідатимуть лише ті, хто постраждав. А ті, хто відмовлятиметься самостійно покинути виробничу зону, нестимуть уже адміністративну чи й кримінальну відповідальність.

null
Фото RvNews

До слова, «Здолбунівські Мальдіви» нині рекультивують: засипають озеро, адже видобуток корисних копалин тут вже завершили. І невдовзі на цьому місці будуть сіножаті, що передбачено відповідним планом рекультивації. Територію ж після цього передадуть у користування Здолбунівській міській або Копитківській сільській раді. До слова, майже вся дачна зона Здолбунова розташована на території колишніх кар’єрів.

Зараз водойму засипають вантажівки. За словами начальника Виробництва № 1 ПАТ «Волинь-Цемент» Бориса Царука, це родовище освоюють вже два роки. За два місяці планують вирівняти близько 23 га території, на якій завершили видобуток.

null
Фото RvNews. Борис Царук

Водойму засипають породами, які лежать поверх крейди з нового розкриву. Згодом туди завезуть ще й родючий шар грунту. Тож керівництво ПАТ «Волинь-Цемент» філії ПрАТ «Дікергофф Цемент Україна» вкотре нагадує здолбунівчанам і жителям інших населених пунктів, що кар’єр - не місце для відпочинку, а небезпечна зона видобутку.

null
Фото RvNews

 

null
Фото RvNews

 

null
Фото RvNews

 

null
Фото RvNews

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews