Людмила Марчук

Людмила Марчук

журналіст, публіцист, блогер.

«Не будь пеньком!» – Як у Рівному поранену 170-річну липу рятували

Дерево стало на заваді знесення старого будинку, тож зловмисники ввігнали у його стовбур довжелезні болти, щоб воно всохло. Рятували як могли громадські активісти історичне дерево. Ось таким видався понеділок 10 вересня 2018 р.

10.09.2018 23:29   Джерело: RvNews
Автор : Людмила Марчук

У  центрі Рівного 170-річна липа росте якраз на перехресті на вул. 16 Липня та Драгоманова, навпроти Рівненського обласного діагностичного центру і того самого раритетного будинку, який хочуть знести. Саме вона вочевидь стала перепоною для знесення будинку. Тож  невідомі зловмисники вирішили спершу порішити липу.

null
Фото Галини Данильчук

«Потайки (ймовірно вночі) нанесли старому дереву 11 глибоких проникаючих поранень (до 15 см глибиною).
Ця красуня пережила декілька влад, які були ворожими до України і ніхто її не зачепив. А нині, коли, як пишуть гасла, країна розбудовується прекрасна і незалежна, ЛИПУ вбивають! Вбивають жорстоко і підступно!
Заважала? Шкодила? Мала дупло? Була хвора? ... Відповідь - НІ! То навіщо? Комусь треба шмат землі в історичній частині міста? Небайдужі рівняни кинулись її рятувати! Викликали поліцію і зафіксували злочин! Намагалися залити в рани дерева розчин соди, щоб загасити кислоту, якщо це саме такий розчин там влитий. Дістали апаратуру і під тиском промивали рани. Не стояли осторонь журналісти. Все що змогли на початок зробили активісти. Не було лише влади і людей, що фахово відповідають за наше зелене місто», – так написала про сьогоднішню спонтанну громадську толоку задля захисту липи науковий працівник Рівненського обласного краєзнавчого музею Галина Данильчук.

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Галина Данильчук. Фото зі сторінки Фейсбук Галини Данильчук

Це вона цього літа організувала у мережі Фейсбук флешмоб «Сфотографуйся біля історичної споруди, якої скоро не буде». І рівняни фотографувалися та виставляли фото в мережах, щоб привернути увагу до проблеми.

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

Хоч у Рівному, на жаль, у прийнятті рішень щодо старої архітектури чи історичних дерев, до громадськості дослухаються рідко. Все вирішують гроші. Великі гроші. А вони є у забудовника і нема в громадськості.

 Тому то там, то тут у нашому гарному й затишному місті Рівне замість розкішних дерев (далеко не завжди хворих та аварійних) з’являються все нові й нові пеньки. Натомість щоб зрізати справді аварійні дерева, докликатися до відповідних служб не так просто. 

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

«Не будь пеньком!» – кинула меседж Галина Данильчук і вислів виявився дуже вдалим. Його підхопили рівняни і перепощують у соціальних мережах.

«Гасло: «Не будь пеньком!» – просто супер. Ним треба просто обвішати все місто. Рівняни - не пеньки, які мовчки ковтають усі витребеньки "господарів життя". Принаймні хочеться в це вірити», – написала журналістка  Світлана Калько.

null
Варвара Рискова. Фото Галини Данильчук

«Мені здається, щойно народилось гасло на майбутні місцеві вибори. І універсальне визначення для тих, хто своєю мовчазною згодою перетворює Рівне на місто гральних залів, секондів і ломбардів, не маючи сил впоратись із кількома бомжами в центрі міста…» – написав журналіст Віталій Голубєв.

«По цій вулиці багато років ходив на роботу і вітався з кожним деревом, а тепер пеньки...» – написав Ігор Селепина.

null
Фото Галини Данильчук

Небайдужі рівняни, котрі прийшли рятувати поранену липу, переконані, що в кожен глибокий отвір зловмисники влили якусь хімічну речовину, щоб воно стало всихати.

null
Фото Галини Данильчук

 А Оксана Омельчук висловила у Фейсбуці думку, що дерево «шипують» вганяють довжелезні болти, щоб всохло. А те, що проступило - сік і ржа від контакту соку з металом... – дерево «кровить»…

null
Фото Галини Данильчук

 Активісти привезли необхідний інвентар і зробили все, що могли – промили дереву «рани» та замазали лікувальною сумішшю. Ще викликали поліцію й зафіксували злочин.

null
Фото Галини Данильчук

Проте чи вдасться купці небайдужих рівнян врятувати дерево і будівлю початку минулого сторіччя?  Важко наразі стверджувати про позитивне завершення цієї історії. Подібні приклади, коли попри зусилля не домоглися нічого, вже є.

В кількох метрах від цього місця краєзнавчий музей, за яким розгорнулося будівництво і скоро виросте висотка, яка зіпсує вигляд історичної перлини Рівного. Виходили активісти на пікети протягом року, писали петиції, відстоювали як могли, але в результаті переміг забудовник.

null
Так виглядає Рівненський краєзнавчий музей тепер. Фото з мережі Інтернет

 

null
Так виглядатиме вид на музей незабаром. Якщо будівництво взагалі не порушить старі опори музейної споруди. Фото з мережі Інтернет

Ще за кількадесят метрів від 170-річної липи на вулиці Драгоманова будівля з колонами, де нині розташувався адміністративний суд. Рівненська інтелігенція, художники та музейні працівники простояли в пікетах під цією будівлею не один день. З вимогою віддати будівлю під художній музей виходили з виступами на різні ефіри, виступали на колегії РОДА, намагалися достукатися до міської влади. Не достукалися. В адміністративного суду гроші є. В активістів нема. Так і з липою.

null
 Історична будівля лікарняної каси, в якій активісти переконували розташувати художній музей. Тепер тут адміністративний суд. Фото з мережі Інтернет

Ось чому гасло «Не будь пеньком!» – вмить стало популярним. Бо саме в нашій небайдужості, громадській організованості й наша сила, наш міцний щит від будь-яких варварських посягань на те, що ми у своєму рідному місті любимо й шануємо.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews