Унікальні мистецькі ідеї міст та селищ Рівненщини отримали державну підтримку (Фото)

18.09.2018 15:11   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Набережна побачень, арт-простір «Культурний Барбакан» та віртуальна громада - такі унікальні мистецькі ідеї міст та селищ Рівненщини отримали підтримку від держави. Якісні культурні проекти визнали одними з кращих під час конкурсів грантів, котрі запровадили в міністерствах України.

Громади малих міст чи селищ подають свої бізнес-плани розвитку територій і отримують на це гроші.

Гоща. Селище із неймовірною активністю

Серед 150 селищ зі всієї України до фіналу Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2018» дійшло два населені пункти з Рівненщини – Гоща та Острог.

У підсумку перемогло селище Гоща. Громада розробила бізнес-проект «Набережна побачень» і на його реалізацію отримала 100 тис. грн. Призовий фонд громада витратить на встановлення уздовж річки Горинь кованих лавок і ліхтарів, дерев’яних альтанок, вказівників із локаціями маршруту. У громаді переконані, що «Набережна побачень» стане більш привабливою для туристів.

Прагнення до перемоги в конкурсі згуртувала громаду. На підтримку проектів запустили флешмоб і вся область долучилася до голосування у соціальних мережах.

Втім, на цьому Гощанська селищна рада не зупиняється і за результатами конкурсу Українського культурного фонду виграє грант на 460 тисяч гривень. За ці гроші відцифрують культурні об’єкти та цінності Гощі, розроблять веб-сайт і проведуть промо-кампанію проекту.

«Сучасні інформаційні ресурси – це інструменти, які відкриють Гощу світові. Якщо громади немає у віртуальній реальності, то її шанси на туристів та інвесторів зменшуються, - переконаний автор проекту і керівник відділу стратегічного розвитку Гощанської селищної ради Євгеній Сульжук. – Нас підтримують і це свідчить, що ми правильно розуміємо сучасні тенденції розвитку території». 

Острог. Великі враження від малого міста

Острозький проект «Культурний Барбакан» переміг у конкурсі «Малі міста – великі враження» від Міністерства культури. Проект отримав півмільйона гривень від держави, ініціативу активних острожан також підтримали й з обласного та міського бюджетів – більше 200 тисяч.

Це приклад того, коли усі об’єдналися навколо ідеї – збереження історичної пам’ятки.

Проект дав «друге дихання» Татарській вежі, що є пам’яткою архітектури національного значення XV – XVI століття. Територію навколо вежі облагородили та створили осередок для проведення арт-подій. Таким чином, вежу вдалося перетворити не лише на культурний центр Острога, а й на ще одну привабливу туристичну родзинку нашої області.

Брати приклад з таких ініціативних громад закликає керівників міст, селищ та ОТГ заступник голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко. Адже потрібно використовувати усі можливості для розвитку своїх територій.  

«На прикладі цих громад ми бачимо, яким чином можна популяризувати свою спадщину, цілеспрямовано використовувати кошти на відновлення пам’яток і тим самим підвищувати потенціал свого населеного пункту. Тому сьогодні важливо, щоб в органах влади працювали проектні менеджери, тобто такі люди, які вміють залучати гроші бюджетів будь-яких рівнів. Функція таких стратегічних відділів – знайти грант, прописати усі умови та виграти його. Це зовсім інший погляд на залучення коштів, інша філософія. Разом з тим, сьогодні потрібно змінювати підхід і до проведення заходів, робити їх такими, щоб зацікавити якомога більшу кількість людей. Виходити на всеукраїнський та міжнародний рівні», - відзначає Світлана Богатирчук-Кривко.

За її словами, окрім згаданих населених пунктів, активними в одержанні грантових коштів є й інші громади. І не лише в культурі, а й в інших галузях.

Для прикладу, місто Дубно за європейський грант утеплює навчальні заклади, Привільненська ОТГ розвиває муніципальне та транскордонне співробітництво, активними є громади у Радивилівській, Смизькій та Демидівській ОТГ, які вирішують свої нагальні проблеми завдяки залученню інвестицій з різних джерел.

За матеріалами прес-служби РОДА.

null
 

 

null
 

 

null
 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews