Яна Замкова

Яна Замкова

журналіст, оглядач, блогер

Воздвиження осінь назустріч зимі рухає

27.09.2018 11:00   Джерело: RvNews
Автор : Яна Замкова

Щорічно 27 вересня православні українці відзначають свято Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього або як говорять в народі  - Воздвиження, Здвиження.Це  одне із дванадцяти найважливіших церковних свят року.

 Церковні перекази пов’язують це свято з римським імператором Констянтином І Великим. Перед вирішальною битвою за престол він побачив на небі хрест з написом: «Цим перемагай!» А вночі Костянтину уві сні явився Ісус Христос і наказав зробити військовий прапор з таким хрестом. Він так і вчинив, перемігши у битві свого ворога. А згодом  відправив до Єрусалима царицю Олену, свою матір, щоб вона спробувала знайти хрест, на якому було розіп'ято Спасителя. Її довгі пошуки увінчалися успіхом.  Тоді імператор Костянтин звелів спорудити в Єрусалимі величний храм на честь Воскресіння Христового, який  будували 10 років і 26 вересня 335 року  його освятили. А наступного дня – 27 вересня – почали святкування на честь Воздвиження Хреста Господнього.

У народі це свято називають коротко - Воздвиження. І трактується воно простіше. На Воздвиження - казали нам у дитинстві - земля здвигається і в неї залазять змії, павуки, черв'яки і все, що живе у землі, зимувати. Тому не можна чіпати землі в цей день, щоб на них не натрапити.

А ще в цей час відбувається «здвиг» всього живого до зими. І дійсно настають холодні дні, птахи відлітають до вирію, а все лісове гаддя ховається в листя й залізає в землю, щоб перебути зиму.  Отож і застерігали цього дня не ходити до лісу, щоб не сполохати лісових мешканців, але не лише через змій, а також  й через ведмедів - ті також майструють собі місце для зимової сплячки і можуть напасти на людину, якщо та їх потурбує. А ще твердили, що не можна тримати двері відчиненими, а то змії, шукаючи місця для зимівлі, можуть заповзти у будь-який будинок.

Не варто цього дня сваритися і з'ясовувати стосунки з близькими, а ще не бажано цього дня починати нові справи, бо все одно нічого не вдасться.

 Дотримувалися сьогодні й суворого посту. Не рекомендували  їсти страви тваринного походження, навіть молочні продукти і рибу. А їжу готували виключно на рослинній олії. В основному на столі у цей день була капуста з олією, різні коренеплоди.
А от що благословляється цього дня, то це молитви, пожертви, добрі справи. 
Радять також на свято добре окропити своє помешкання свяченою водою. Й щоб захиститися самим від різної нечисті й захистити будинок, колись вішали у кімнатах дерев'яні хрести, а якщо таких не було, то робили їх з двох гілочок горобини, на дверний одвірок, на навісних воротах випалювали хрести, а  на будинку малювали їх вугіллям чи крейдою.

Також спостерігали за природою та примічали:

- Як птахи дружно відлетіли у вирій, то слід чекати суворої зими.

- Журавлі полетять на Микити (28 вересня), то Покрова (14 жовтня) буде морозна; коли не полетять, то зима настане пізніше.

- Павутиння стелиться повсюдно до тепла, а мало павутиння – до сухої осені.

- Добре вродив щавель – це на теплу зиму.

- Гуси летять високо, значить осінь буде тривалою.

- Гуси свійські тримають дзьоби в пір’ї – перед заморозками.

- Дощ уранці, що бабині танці; дощ в обід – запрягай, додому їдь!

Наші бабусі вірили, що та людина, яка побачить останній відліт птахів цього дня, може загадати бажання, й воно обов’язково збудеться. Тож якщо побачите сьогодні зграю відлітаючих птахів, швидше загадуйте бажання.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews