Віра Мельникова

Віра Мельникова

Філолог, письменниця, член літоб’єднання «Наше коло» при НСПУ, блогерка

Нова книга рівненського краєзнавця вразила назвою «555 автографів Богданові Столярчуку»

02.10.2018 20:45   Джерело: RvNews
Автор : Віра Мельникова

Таку назву має нова книга мистецтвознавця, дослідника, поета, фольклориста, концертного виконавця Богдана Столярчука, відомого в літературних і мистецьких колах Рівненщини, який наразі є професором кафедри музичного фольклору Інституту мистецтв РДГУ, викладачем Рівненської музичної школи за числом 1 ім. М. Лисенка та Рівненського музичного училища.

null
 Виступає Богдан Столярчук. Фото Віри Мельникової

Багатогранність талантів Богдана Йосиповича і справді вражає: він є не однократним дипломантом і лауреатом регіональних і Всеукраїнських конкурсів і фестивалів у галузі літературно-мистецьких премій, член Національних спілок України: журналістів, письменників, художників, кобзарів, всеукраїнської музичної спілки. Богдан Столярчук очолював Рівненську міську краєзнавчу організацію Національної спілки краєзнавців – словом – особистість у нашому краї знана й авторитетна… Людина неординарна і цікава, плідний науковець і літератор, у творчому доробку якого більше як сотня праць.

null
Фото Віри Мельникової

Презентація книги «555 автографів Богданові Столярчуку» відбулася 30 вересня в приміщенні Рівненської обласної наукової бібліотеки. Автор книги розповів про виникнення задуму написання книги, зауваживши, що «…йому доля подарувала зустріч з геніальними людьми, про яких не сказати і не написати – просто неможливо». Серед них – Євген Шморгун, Микола Пшеничний, Микола Бешта, Микола Береза, Юрій Береза, Василь Басараба та інші письменники-друзі та шановані митці. Пан Богдан розповів присутнім про свої «сходження» на літературно-мистецькі терени, щиро повідавши про перипетії своєї мистецької долі.

null
Фото Віри Мельникової

Директор обласної бібліотеки пані Валентина Ярощук (на фото) охарактеризувала нову книгу автора як оригінальну книгу-каталог, як унікальне видання, де читач може побачити не лише світлину обкладинки книги, а й фото автора, автограф письменника-дарувальника, який може чимало про нього розповісти. Наприкінці свого виступу Валентина Петрівна запевнила зібрання, що ця книга разом з пізнавальною матиме ще й історичну цінність, оскільки містить цікаві історичні факти, основані на архівних документах.

null
Фото Віри Мельникової

Заступниця директора Олександра Промська, яка редагувала текст книги, розповіла про підготовку книги до видання, про зовсім не рутинну роботу, а цікаву і корисну. Вона відзначила якісну друкарську роботу та змістовні коментарі. А також щиро зізналася: «Я була вражена широтою змісту книги, це справжній життєпис сотень  людей, літературно-мистецька історія нашого краю». Безпосередньо причетні до видання книги Олег Зень та Ніна Давидчук приклали також чимало зусиль задля її досконалості.

null
Фото Віри Мельникової

Ведуча заходу пані Наталія Войтович дуже влучно і дохідливо розтлумачила велике значення авторського підпису на будь-якій книзі: «Напис – це особиста історична зарубка на книзі, ваш запис, покладений у пляшку, як у книгу часу. За написом у книзі будуть робити висновок про вашу творчу поведінку з тією ж суворістю, як і про творчість».

Добрі слова вітання адресували Богдану Йосиповичу його друзі і колеги. «Невтомний, завзятий, працьовитий,» – так охарактеризував колегу-бенефіціанта голова Рівненської спілки музикантів пан Андрій Пастушенко. Палкий шанувальник творчості  Богдана Йосиповича Микола Паліюк зауважив цілеспрямованість і харизматичність його особистості, виказав надію на плідне продовження творчої і мистецької діяльності.

null
Фото Віри Мельникової

А відомий літератор Микола Пшеничний висловив свою прихильність до багатогранної творчості пана Столярчука і за проханням поета Володимира Ящука виразно прочитав його вірш, присвячений сьогоднішній події:

         Сьогодні ми усі зійшлись до тебе

         Тобі віддати шану і уклін.

         Огром твоєї праці бачить небо,

         Любов людську і вдячність поколінь. 

Щиро привітали бенефіціанта письменник Микола Кащук і відомий рівненський художник Валерій Войтович, котрі додали до колекції автора свої книги з автографами.

На завершення заходу відбувся невеличкий концерт виступу «Інструментального ансамблю традиційної народної музики «Хутірські музики», яким керує і бере безпосередню участь в ньому  Богдан Йосипович Столярчук, тішачи слухачів своєю грою на контрабасі. Як кажуть, талановиті люди в усьому талановиті!

 А я від себе додам: «Один лише талант без щоденної праці над собою – нічого не вартий»! Лише невтомна праця, саморозвиток, свідома харизма і даний Богом  талант виплекали розумного науковця, талановитого музиканта, громадського діяча, краєзнавчого і літературного дослідника, всебічно розвинену людину, яка своєю діяльністю випереджає час.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews