Віра Мельникова

Віра Мельникова

Філолог, письменниця, член літоб’єднання «Наше коло» при НСПУ, блогерка

«Я вишиваю власними сльозами» – твір, удостоєний літературної премії імені Михайла Дубова

23.11.2018 23:30   Джерело: RvNews
Автор : Віра Мельникова

Значуща подія в літературному житті Рівненщини – урочисте вручення щорічної премії імені Михайла Дубова – відбулася 21 листопада в музеї імені Уласа Самчука, де зібралися  письменники і поети різних поколінь, котрі прийшли радо привітати нову лауреатку – молоду поетку Іванну Голуб.

null
Збірки Іванни Голуб. Фото Віри Мельникової

Відкрила урочистість Голова національної спілки письменників Рівненщини пані Ірина Баковецька-Рачковська, яка привітала зібрання із видатною подією і зауважила, що кожна премія зобов’язує митця і надалі розвиватися й створювати нові твори, які б у майбутньому гідно наповнювали скарбницю національної літературної скрині.

null
Ірина Баковецька-Рачковська. Фото Віри Мельникової

Потішив присутніх своїм співом лауреат минулорічної премії поет-бард Юрій Матвійчук, котрий наголосив на тому, що славетна літературна справа  нашого земляка продовжується у творчості молодих людей нового покоління.

null
Юрій Матвійчук. Фото Віри Мельникової

Присутні літератори з великою шаною й увагою сприйняли виступ  пані Галини Дубової, котра розповіла про деякі життєві й творчі епізоди з життя чоловіка.

null
Галина Дубова. Фото Віри Мельникової

Зокрема, вона сказала: «Поетичне слово Михайла Дубова пройшло через серце, біль та історію українського народу. Він був справжнім патріотом, який ніс до людей правду життя, плекав у  своїх творах мрію і надію про щасливе життя українців. Його поезія просякнута великою любов’ю до рідного Полісся, де він народився і реалізувався як людина і літератор. Найбільше він цінував в кожній особистості – почуття свободи. І це почуття він проніс, як по життю, так і в своїй творчості,  не прогинаючись під тогочасною тоталітарною системою, а писав за позовом власного серця і сумління».

null
Іванна Голуб. Фото Віри Мельникової

Лауреатка цьогорічної премії Іванна Голуб у своєму виступі  подякувала усім причетним колегам по перу за ідейну і практичну допомогу у виданні книги «Я вишиваю власними сльозами» – Анні Лимич, Ірині Баковецькій-Рачковській, батькам, котрі фінансово підтримали це видання. Авторка подякувала конкурсному журі, яке, за її думкою,  високо оцінило її творчу працю. Пані Іванна прочитала вірші «А кожен у житті несе свій хрест», «Михайлик» та інші. Вона продемонструвала ще одну свою книжку, котру щойно забрала з видавництва «П’ять сонячних казок».

null
Іван Кидрук. Фото Віри Мельникової

Перед шанувальниками поетичного слова виступили поети і письменники, котрі за життя були друзями і поціновувачами творчості видатного поета: Іван Кидрук, Микола Береза, Микола Пшеничний, Михайло Степанюк.

null
Микола Береза. Фото Віри Мельникової

 

null
Микола Пшеничний. Фото Віри Мельникової

 

null
Михайло Степанюк. Фото Віри Мельникової

Вони розповіли про життєві моральні принципи літератора та охарактеризували митця як людину.  Іван Кидрук, зокрема, запропонував рівненській письменницькій організації організувати видання творів Михайла Дубова, які ще й досі лежать, так би мовити, – у шухляді.

null
Михайло Дубов. Фото з мережі Інтернет

Із розповідей рівненської літературної еліти письменників присутні дізналися про творчий і життєвий шлях поета-земляка. Закінчивши українське відділення філологічного факультету Рівненського педінституту, Михайло Дубов працював  в Зеленківській восьмирічній школі Володимирецького району, потім був кореспондентом газети «Рівне», очолював обласне літературне об’єднання.  Твори письменника друкувались в журналах «Малятко», «Барвінок», «Перець», «Дзвін». Окремими виданнями вийшли дві книги – «Сонячний годинник» (1991р.) і «Вербниця» (1991р.). Промовці-колеги зауважили, що їхній побратим був прекрасним фахівцем, принциповим і дуже відповідальним, а також доброю, скромною і щирою людиною.   

«Добре, коли народжуються нові імена і не переривається творча ниточка від колишніх видатних літературних постатей до сучасних молодих поетичних дарувань, паростків справжньої національної літератури, гідної славного українського народу», – зауважила в заключному слові голова спілки пані Ірина Баковецька-Рачковська.

Зібрання щиро вітало нову лауреатку премії – Іванну Голуб, талановиту самодостатню жінку-українку, вправну господиню… і  матір п’ятьох дітей!

null
Фото Віри Мельникової

Довідково:

Премія імені Михайла Дубова заснована в 2011 році й присуджується за найкращий літературний дебют.

Меценатом премії ім. Михайла Дубова є наша землячка, також колишня лауреатка цієї премії  Світлана Луцкова, котра наразі мешкає в Італії.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews