Автолюбителям Рівненщини на замітку: штраф за «п’яне кермування» збільшено до 51 тисячі гривень

24.11.2018 15:23   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська
Верховна Рада ухвалила закон, яким посилила відповідальність за керування транспортними засобами у нетверезому стані.

За його ухвалення проголосували 239 народних депутатів при мінімально необхідних 226-ти, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Законом №7279-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень" акож визначається посилення відповідальності за керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння.

Так, керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, караються штрафом від однієї тисячі (17 тис. грн) до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 тис. грн) з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років. При цьому за аналогічні дії, вчинені повторно, громадяни караються штрафом у розмірі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 тис. грн) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк від двох до трьох років.

Передбачені законом покарання стосуються також судноводіїв в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.

Як повідомляв Укрінформ, внесеними змінами до статті 11 Кримінального кодексу визначення злочину трансформовано у визначення «кримінального правопорушення» (єдиного як для злочинів, так і для проступків) - «суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб’єктом кримінального правопорушення».

У статті 12 Кримінального кодексу встановлено види кримінальних правопорушень (кримінальні проступки та злочини) та надано їм визначення. При цьому склади кримінальних проступків утворено за рахунок злочинів невеликої тяжкості.

Законом передбачено запровадження інституту кримінальних проступків, що здійснюється шляхом внесення змін до чинного Кримінального кодексу України.

Передбачається, що практичне застосування інституту кримінальних проступків сприятиме забезпеченню швидкого розслідування кримінальних правопорушень невеликої тяжкості та зменшенню навантаження на слідчих органів досудового розслідування. Так, відповідно до частини третьої статті 38 КПК, їх повноваження при досудовому розслідуванні кримінальних проступків зможуть здійснювати співробітники інших підрозділів, зокрема органів Національної поліції, органів безпеки, органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства. До того ж, розслідування проступків провадитиметься у формі дізнання із відповідним спрощенням процедури, включаючи скорочені строки (не можуть перевищувати місяця з дня повідомлення про підозру), спрощений порядок судового розгляду (за певних умов).

За матеріалами https://www.ukrinform.ua 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews