Білокрилі красені знову зимують на водосховищі ХАЕС (фото)

18.01.2019 19:01   Джерело: RvNews
Опубліковано : Інна Собко

Уже багато років поспіль близько двох сотень лебедів прилітають на зимівлю на водосховище Хмельницька атомної електростанції. Ці благородні птахи стали справжньою туристична принадою Острожчини.

У нашому регіоні лебеді почали гніздуватися на початку 80-х років минулого століття. До цього вони траплялися тут лише під час міграції. Гніздуються у нас переважно лебеді-шипуни. Рідше – лебеді-кликуни, та навіть такий вид як лебідь малий. До слова, зимують біля Острога птахи, які прилітають із Польщі, Латвії та Угорщини. Цьогоріч орнітологи вкотре зафіксували лебедя який 15 років поспіль прилітає зимувати на водосховище з Польщі.

null
Фото Інни Собко

Така велика кількість білосніжних птахів заворожує, тому помилуватися, сфотографувати й погодувати білокрилих приїжджають цілими родинами не лише острожани та нетішинці, та гості з різних регіонів. Зазвичай люди, переймаючись, що птахам немає що їсти, несуть для них якийсь корм. Минулого тижня у редакцію зверталась наша читачка, яка попросила закликати острожан підгодовувати лебедів. Про те, як правильно та чим годувати білокрилих та чи бояться вони морозу, ми запитали в керівника рівненського обласного відділення Українського товариства охорони птахів Василя Ільчука.

– Найперше, я дуже прошу не годувати птахів хлібом, від якого у лебедів може захворіти шлунок. Хіба що можна кидати їм білий хліб, але найкраще годувати кукурудзою та пшеницею. До речі, добова норма для одного лебедя — 200 грамів кукурудзи. І найкраще зерно сипати на лід, а не у воду. Також наголошу, що в лебедів довгі шиї, тож вони можуть спокійно шукати їжу під водою, тим паче на водосховищі її вдосталь. Мороз лебедям не страшний, адже у них досить тепле пір’я. Коли люди бачать, що птах сидить на кризі, часто помилково думають, що він примерз. Головна небезпека, коли люди починають підгодовувати лебедів на маленьких водоймах. Птахи, особливо молоді, через це можуть лишитися й у сильний мороз замерзнути. На водосховищі такої проблеми немає Завдяки тому, що вода в озері-охолоджувачі на 3 – 4 о С тепліша, ніж у навколишньому середовищі, птахи не ризикують загинути від холоду, – наголошує Василь Ільчук. я


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews