Віталій Тарасюк

Віталій Тарасюк

журналіст, репортер з Млинова

Ситуація на Млинівщині: релігійна громада перейшла до ПЦУ, а настоятель протестує

84 відсотки вірян Свято-Покровського храму Малодорогостаївського старостинського округу проголосували за перехід до ПЦУ. Проте священик своїми діями показує, що він не їхній пастир...

11.02.2019 14:39   Джерело: RvNews
Автор : Віталій Тарасюк

 Релігійна громада Свято-Покровського храму Малодорогостаївського старостинського округу зібралася, так би мовити,  на фінальні збори, на яких розв’язала складний вузол щодо переходу  Свято-Покровської церкви села Малі Дорогостаї  у підпорядкування Православної церкви України. Парафіяльна  громада не вперше обговорювала це питання, а результати  голосування в Малих Дорогостаях, Брищах і Маслянці остаточно засвідчили: із 784-х вірян – 661 проголосували за зміну канонічної підлеглості  храму, 106 – проти такого рішення, ще 17 утрималися.

Якщо ці цифри трансформувати у відсотки, то за перехід Малодорогостаївської Свято-Покровської церкви у підпорядкування ПЦУ віддали голоси 84 відсотки вірян. Тобто можна стверджувати: на Млинівщині з’явилася перша ластівка, яка засвідчила: полку храмів ПЦУ місцевого благочиння прибуло…

null
Голосування за ПЦУ в Малих Дорогостаях. Фото UA Рівне

 Велелюдне представництво членів релігійної громади на зборах у селі минулої неділі засвідчило: люди хочуть поставити крапку у важливому для них питанні. Після обрання  керівних органів зборів головуюча Катерина Теплюк надала слово благочинному Млинівського благочиння ПЦУ о. Володимиру (Левандовському) й він поінформував про Об’єднавчий Собор, на якому об’єдналося три гілки православ’я в Україні: УПЦ Київського патріархату, УАПЦ та кілька єпархій УПЦ Московського патріархату.

На жаль, чимало громадян не вельми глибоко занурюються в зміст об’єднавчого процесу та надання Томосу про автокефалію ПЦУ і вносять чимало деструктиву. Однак, незважаючи на перепони, процес об’єднання триває і набирає відповідного розмаху. Релігійна громада старостинського округу визначилася і вирішила приєднатися до Православної церкви України.

До речі, на зборах наголошувалося: благочинний о. Володимир категорично заборонив священикам благочиння будь-яким чином впливати на рішення релігійних громад, надавши можливість визначатися самим громадам, а в Малі Дорогостаї прибули лише після запрошення місцевої релігійної громади. І звісно, не агітувати, а лише надати певні роз’яснення.

 Чимало цінної і повчальної інформації озвучив настоятель Млинівської Свято-Михайлівської церкви о. Тарас  (Варварук). Він, зокрема, нагадав про тривалий і зачасти тернистий шлях  Української православної Церкви, наголосив на інших суттєвих моментах, які допомагають зорієнтуватися в церковних питаннях у теперішніх умовах. А доречні приклади, притчі і їх глибокий повчальний зміст  із вуст священика лише додали порозуміння і визначеності.

Участь у зборах також взяв настоятель храму в Хорупані о. Віталій Романюк.

Незважаючи на квартет опонентів, який навіть не зареєструвався,  на зборах одноголосно ухвалені рішення: про зміну підлеглості у канонічних і організаційних питаннях релігійної громади шляхом внесення відповідних змін до статуту релігійної громади; про зміну назви релігійної громади. Крім того, затверджено Статут релігійної громади в новій редакції. Заодно одноголосно припинені повноваження парафіяльної ради релігійної громади, яка була обрана до зміни підлеглості у канонічних і організаційних питаннях.

Йшлося і про настоятеля місцевого храму. Релігійна громада не проти, аби  священик, який нині проводить богослужіння в Свято-Покровському храмі, і далі  продовжував душпастирську місію, однак напередодні зборів настоятель храму передав  в. о. старости Малодорогостаївського старостинського храму Роману Зіню звернення, в якому йдеться, що він не визнає рішення зборів, вважає їх такими, що порушують Закон про свободу совісті і т.д. Відтак релігійна громада має визначитися зі священиком і головою парафіяльної ради.

Відео UA Рівне

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews