Волинянка робить Рівне чи не найбільш квітучим містом України

04.08.2019 12:55   Джерело: RvNews
Опубліковано : Любомир Тлумак

Хто бодай раз побував у Рівному, обов’язково захоче у це напрочуд зелене та охайне місто повернутися. Наші колеги-журналісти з центральних і регіональних засобів масової інформації серед найпривабливіших його місць називають зоопарк, «Лебединку», міський парк культури і відпочинку імені Тараса Шевченка, сквер автомобілістів, парк «Припляжний», що біля озера Басів Кут, розмаїті квітникові клумби на кільцях при в’їзді й виїзді з обласного центру та інші зелені зони.

А про їх красу, привабливість і, врешті, здоров’я місцевих мешканців щодня зранку до вечора дбають працівники Рівненського міського тресту зеленого господарства. Спектр робіт їх дуже широкий — від догляду за квітниками до ремонту пляжного обладнання і встановлення новорічних ялинок...

null
Фото з мережі Інтернет

Керівниця тресту Ірина Савчук стверджує, що у найближчих планах «зеленбудівців» — зробити рідне місто ще більш квітучим і привабливішим. І для цього є усі можливості.

А родом Ірина Дмитрівна з сусідньої Волині, а якщо точніше – із села Єлизаветин Рожищенського району. Після закінчення середньої школи із золотою медаллю поступила в Ленінградську академію імені Кірова на спеціальність «інженер лісового господарства». Після його закінчення 11 років працювала агрономом у тепличному господарстві радгоспу «Квіти Рівне» (був такий колись в нашому обласному центрі). Згодом Ірина Савчук працювала на посаді інженера з озеленення в Рівненському міському тресті зеленого господарства.

null
Ірина Савчук. Фото з мережі Інтернет

З 2004 року Ірина Савчук– головний агроном цього підприємства. У 2006-2010 роках – директор фірми «Ландшафтний центр «Садко». З квітня 2010 року очолює Рівненський міський трест зеленого господарства.

За час роботи Ірини Савчук на посаді керуючої Рівненським трестом зеленого господарства створено з «нуля» численні нові клумби із застосуванням сучасних технологій і високодекоративного посадкового матеріалу, оригінальні квітники на майдані Незалежності, Театральній площі, у парку Молоді, які додали місту неповторного шарму і привабливості, з’явилися нові газони на вулицях Старицького, Дорошенка, Театральній площі, у парку Молоді, здійснено реконструкцію та озеленення Пагорба Слави, проведено озеленення ряду приватних підприємств.

– Рівненський міський трест зеленого господарства створює зелені зони загальноміського користування, забезпечує догляд за насадженнями, санітарне очищення, а також виготовлення, встановлення і ремонт малих архітектурних форм, реконструкцію і ремонт паркового обладнання, – розповідає Ірина Дмитрівна. – Через торговельну мережу тресту в будь-яку пору року можна придбати вирощену нашими фахівцями якісну рослинну продукцію і супутні товари.

null
Фото з мережі Інтернет

- Такий обсяг робіт вимагає неабиякого матеріально-технічного оснащення?

У постійному користуванні тресту – майже 62 гектари земельних ділянок. Посадковий матеріал вирощуємо також у трьох критих оранжереях. Ефективно забезпечити їх роботу дозволяє власний автопарк і спецтехніка: трактори, автокрани, а також засоби малої механізації: газонокосарки, висоторізи, кущорізи тощо.

Нині наше підприємтво обслуговує 160 гектарів зелених зон міста. А на балансі у нас міські парки площею понад 70 гектарів. Це парки Молоді, «Ювілейний», Перемоги, «Припляжний», сквер імені Богомолова. Газони, квітники, дерева і кущі, водойми і фонтани, мощені плиткою та асфальтовані садові доріжки, пам’ятні знаки, обеліски, гідротехнічні споруди – все це сфера відповідальності наших працівників.

null
Фото з мережі Інтернет

Значна частина всього обсягу робіт з озеленення полягає у догляді за насадженнями для зберігання їх декоративного вигляду і санітарно-гігієнічного призначення: підживлення рослин торфом, вирізання порослі дерев і кущів, прополювання квітників, стрижка кущів і живоплоту, згрібання трави після косіння тощо.

– Чи задоволені Ви результати цієї вашої роботи?

Щоб оздоровити довкілля, ми суттєво збільшили кількість хвойних порід. Адже вони не лише декоративні, а й виділяють фітонциди. Приємно помилуватися екзотичними рослинами, які, порівняно з місцевими традиційними видами, виявилися більш стійкими. Отож ми висаджуємо тую, ялівець, модрину, катальпу, клен шаровидний, бересклет, дуб червоний, сакуру та інші рідкісні для нашого краю дерева. Звісно, коли йдеш містом і бачиш, як все це росте, отримуєш море позитиву.

null
Фото з мережі Інтернет

А на виконання програми розчищення і впорядкування малих річок провели вселення в акваторію річки Устя Басівкутського водосховища в межах Рівного цінних видів риб.

До речі, наш трест зеленого господарства останнім часом двічі займав перші місця в рейтингу підприємств України за результатами загальнодержавного ранжування суб’єктів господарювання у номінації  «Фінансові показники  успішної діяльності».

null
Фото з мережі Інтернет

- А які нагальні роботи виконують ваші працівники у ці дні, коли природа чи не щодня підносить нам такі сюрпризи, як спекотні дні, дощові зливи, масові підтоплення, різкі пориви вітру, повалення дерев тощо?

Працівники Рівненського тресту зеленого господарства щодня активно працюють у різних частинах міста, залежно від наслідків погодніх катаклізмів. От останнім часом прибирали зламані дерева і гілки на вулиці Соборній, проводили очищення водного плеса і видалення самовисівних кущів і дерев на річці Устя, робили санітарне зачищення на вулицях Хмільній і В’ячеслава Чорновола, прополювання та очищення квітників на вулиці Київській, вирізання та очищення дерев і кущів від порослі. Забезпечуємо косіння газонів, скверів, паркових зон на вулицях 16 Липня, В’ячеслава Чорновола, Степана Бандери, Євгена Коновальця, облаштовуємо квітники, ремонтуємо лавки, дитячі майданчики, санітарне очищення дерев і кущів на вулицях Набережній і Київській. Так що роботи, як самі бачите, у нас вистачає.

null
Фото з мережі Інтернет

- А хто у вас працює?

Ой, з цим останнім часом маємо серйозні проблеми. У нас працюють, в основному, мешканці прилеглих сіл. Бо робота на землі містян не приваблює. А ще недавно ми забезпечували приїжджих працівників, яких у нас переважна більшість, службовим житлом. Останнім часом, на жаль, у нас такої можливості немає і невідомо, коли вона буде. 

Але ми не здаємося… Втім, ви це самі бачите за виглядом вулиць нашого міста. Про це, до речі, говорять і численні гості Рівного, які приїжджають до нас як із-за кордону, так і зі столиці та інших міста України. Так що наші зусилля не марні.

null
Фото з мережі Інтернет

Автор використав у публікації  деякі матеріали Рівненського ТЗГ


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews