Як відбуватиметься ЗНО на Рівненщині?

10.06.2020 14:41   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

ЗНО пройде у три етапи: пробне тестування відбудеться 15 та 17 червня, основна сесія – 25 червня - 17 липня, а додаткова – з 24 липня по 10 серпня.

Цьогоріч зовнішнє незалежне оцінювання перенесене у зв’язку з карантином. Про умови проведення ЗНО на Рівненщині розповіли під час онлайн брифінгу перший заступник голови ОДА Сергій Подолін, в. о. начальника обласного управління освіти і науки Олександр Набочук та директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

Модерував брифінг начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Олександр Поліщук.

«Сьогодні ми провели розширену нараду, де вирішили багато питань щодо підготовки та організації ЗНО на Рівненщині. Зокрема, про чергування медиків та довіз випускників на основну сесію. Водночас, закликаю батьків особисто проконтролювати, чи забезпечені ваші діти засобами індивідуального захисту. Хоча маски та антисептики будуть у кожному пункті тестування основної сесії, раджу усім учасникам ЗНО мати власні ЗІЗ. Прошу поставитись до цієї атестації свідомо та відповідально», - звернувся Сергій Подолін.

Директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк розповідає, що у кожному пункті тестування випускники працюватимуть до 2-х годин. Тож вона радить заздалегідь підготувати усі необхідні речі для зовнішнього незалежного оцінювання.

«Ми обираємо для абітурієнтів просторі та світлі класи, аби було комфортно працювати. Усі приміщення будуть провітрюватися та оброблені дезінфекційними засобами. Звертаю вашу увагу на те, аби учні заздалегідь взяли з собою усі необхідні речі. Окрім паспорта, сертифіката ЗНО та запрошення-перепустки, подбайте про ручки, питну воду та засоби індивідуального захисту. Щиро бажаю кожному випускнику Рівненщини отримати високі бали та вступити до омріяного вищого навчального закладу», - зазначила Лариса Середяк.

Актуальні питання-відповіді щодо проведення зовнішнього незалежного тестування на Рівненщині.

Як проходитиме ЗНО в умовах епідемії коронавірусу? 

ЗНО-2020 проходитиме із врахуванням рекомендацій головного державного санітарного лікаря України, викладених у постанові КМУ від 21 травня 2020 року №24. Формат і процедура проведення не зміниться. Так, під час тестування в аудиторіях перебуватиме по 15 учасників і по 2 інструктори. Окрім цього, усіх учасників ЗНО, медичних працівників та інструкторів буде забезпечено засобами індивідуального захисту й антисептиками. Приміщення провітрюватимуть і дезінфікуватимуть.

 

Хто буде стежити за здоров’ям учасників ЗНО? 

На усіх пунктах тестування чергуватимуть медичні працівники. Якщо пункт тестування буде заповнений до 180 учнів, то чергуватиме 2 медпрацівники.

Як дізнатися адреси пунктів тестування? Чи можна змінити місце проходження ЗНО?  

Пункти тестування зазначені у запрошеннях-перепустках, які можна знайти на інформаційній сторінці учасника ЗНО. Змінити місце проходження ЗНО можна, якщо учасник перебуває на відстані понад 150 км від раніше визначеного пункту тестування або в іншій області. Випускники поточного року для зміни місця проходження ЗНО мають звернутися до свого закладу освіти. Що стосується інших категорій учасників, то вони можуть звернутися до свого регіонального  центру: http://testportal.gov.ua/regions/. Регіональні центри оцінювання якості освіти кожен такий випадок розглядатимуть окремо.

Чи будуть видалені з тестів ЗНО питання з програми квітня-травня 11 класу? 

Програма затверджувалась 2 роки тому і може бути змінена тільки через 2 роки. Це забезпечує високу якість тестового зошита і цим не можна нехтувати. Зошити на ЗНО-2020 вже надруковано. Водночас, у тестах дуже мало завдань, які ґрунтуються на навчальному матеріалі, що вивчається у квітні-травні 11 класу. Таке завдання може бути взагалі одне на весь тест. Передруковувати тираж тестових зошитів через таку малу кількість завдань недоцільно.

 

Як довозитимуть дітей до пунктів тестування?  

Відповідальні за ЗНО  мають визначити маршрути учасників з метою забезпечення найменшого контакту між групами учасників. Вони складуть відповідний графік, за яким відбуватиметься допуск учасників в будівлю, де буде проводитись тестування. Варто зауважити, що такий графік допуску повинен враховувати необхідний час для проведення температурного скринінгу та запобігти утворенню скупчення учасників. Також будуть визначені місця розсадки учасників ЗНО, з дотриманням дистанції не менш ніж 1,2 метри один від одного.

Що потрібно мати учаснику на ЗНО? 

1. Паспорт. Проте, якщо реєстрація відбувалась за свідоцтвом про народження, тоді необхідно мати свідоцтво.

2. Сертифікат ЗНО прийшов у листі разом з підтвердженням реєстрації. Це документ з вашою фотокарткою та переліком предметів ЗНО, які ви обрали.

3. Запасні ручки чорного кольору. Гелеві чи звичайні – це особистий вибір, який аж ніяк не впливає на те, як комп’ютер зчитає поставлений хрестик у клітинці.

4. Запрошення-перепустку потрібно роздрукувати зі своєї інформсторінки. Якщо зробити це вкрай важко, то учасника допустять до складання ЗНО і без неї. Для допуску потрібно мати паспорт та сертифікат ЗНО.

За матеріалами РОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews