Марина Кузьмічова

Марина Кузьмічова

Директор РОЧБО "Серце дітям України" у Рівне, Україна

Дядьковицька районна лікарня може лишитися без фінансування на опалення, - Марина Кузьмічова

21.09.2020 09:12   Джерело: RvNews
Автор : Марина Кузьмічова

Я знаю, що мій допис у ФБ не змінить того безладу в медицині, що нині відбувається у нас в області та в країні. Пишу, мабуть, для себе з надією, що через рік читатиму як страшний спогад про дно, з якого вдалося виборсатися.

1. Провалені державні закупівлі медикаментів очільниками МОЗ:
- Лікарні рятують маленьких пацієнтів залишками медикаментів з 2018 та 2019 років.
- Закупівлі по обласним програмам відбуваються із запізненням плюс мінус на 3 місяці.
- Діти не матимуть шансу на порятунок, тому що ці ліки відсутні навіть в аптеках (деякі медикаменти закуповуються тільки за державним замовленням для лікарень, деякі просто зникають з ринку, причини навіть писати не хочу).
- Чорний ринок продажу медикаментів «розправив плечі».

2. На порозі опалювального сезону такі медичні заклади як Дядьковицька районна лікарня мають всі шанси лишитися без фінансування на опалення, бо в районні нема грошей. Цей клопіт хочуть перекласти на плечі громади, тобто ОТГ, та далеко не всі ОТГ можуть справитись з такою задачкою. Дядьковицька лікарня приймає паліативних хворих з усієї області і з міста також, але чиновникам байдуже. На баланс області лікарню ніхто брати не збирається, відповідно і чути про ці клопоти ніхто не буде.

3. Машина швидкої допомоги, якою возять хворих до вищезгаданої лікарні і якою їздить паліативна бригада до хворих, просто прекрасна – фото красномовне.

4. Щодня змінюються дорожні карти для важких пацієнтів з коронавірусною інфекцією. З Білої Криниці тебе можуть направити в Костопіль, з Дядьковичів в Сарни. Уявили?

5. Донині діагноз COVID-19 ставлять лише по ПЛР-тесту, хоча він є менш точним і більш дорожчим, ніж ІФА-тест. Де логіка? Лікуючи упродовж місяця по протоколу COVID-19, ставлять діагноз пневмонія, тому що хворому запізно взяли зразок на дослідження ПЛР і він показав мінусовий результат, а ІФА – позитивний, але то ж дрібничка. Статистику збільшувати не можна, навіщо зайві проблеми в МОЗ?
Постійне зависання єдиної електронної системи, черги в реєстратуру, черги при здачі аналізів в коридорах, КТ хворим на COVID, лікарняні у розмірі 50% від окладу (оплачені через 3 місяці в кращому випадку) тим, хто змушений сидіти на самоізоляції, захмарні ціни на медичне обладнання – список можна продовжувати та, мабуть, не варто. Думаю, владі бракує часу. «ЗаЗеленіти» в міській та обласній раді важливіше, ніж такі дрібнички вирішувати. Добре, хоч обладнання в лікарню активно купують кандидати, ну має ж бути бодай якийсь плюс.
Як там було – «Зробимо їх разом»?

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews