Діджиталізація Рівненщини або як купити інтернет-кабель по 1500 грн за метр?

26.02.2021 21:44   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини
Цього тижня Рівненщину сколихнула жахлива корупційна історія. Слідчі поліції разом з працівниками обласної прокуратури у рамках досудового розслідування встановили, що у 2019 році посадові особи відділу освіти внаслідок закупівлі мережевого обладнання та послуг із підключення до мережі Інтернет закладів освіти за завищеними цінами інтересам держави та територіальним громадам Рівненської області завдано збитків на загальну суму 2 283 881 грн!
 
«А починалося все так. У вересні 2019 року Президент України Володимир Зеленський їде до Рівненської області. Геть поганий інтернет-зв’язок, ясна річ, дратує голову держави, і він вирішує допомогти Рівненщині діджиталізуватися. Під це виділяються кошти державної субвенції, зокрема, на проведення Інтернету до закладів освіти. Тоді саме освітяни Рівненщини отримують близько 20 млн грн. На Кореччину надходять понад 6,2 млн грн. Для проведення робіт із забезпечення Інтернетом в Корецькому районі було визначено 18 шкіл, - прокоментував ситуацію голова підкомітету з питань антикорупційної політики в економічній сфері Комітету ВРУ Роман Іванісов. - І якби не хворобливі апетити обласних та районних чиновників (головним розпорядником коштів була Рівненська ОДА і, відповідно, районні держадміністрації), які відчули себе «вершителями доль», ми б ще довго не дізналися правди.
 
Але тоді увагу багатьох місцевих депутатів з Кореччини привернула захмарна вартість послуг одного з підрядників, який виграв тендери. Як думаєте, скільки заплатили виконавцю за 1 м опто-волокна? Будете шоковані: майже 1,5 тис. грн за 1 м кабелю!!! Хоча його реальну вартість легко перевірити в пошуковій мережі і вона становить близько 4 грн. Оптичний мережевий термінал, вартість якого згідно з договором становить 6 тис. грн, насправді не перевищує 500 грн. А послуга з підключення Інтернету, яка навіть юридичним особам обходиться не більше 5 тис. грн, згідно з договором виконавця коштувала для однієї школи майже 200 тис. грн!
 
Таким чином, проведення та підключення до мережі Інтернет лише одного з навчальних закладів Корецького району коштувало майже 600 тис. грн!
 
Заходимо на сайт Мінцифри. Згідно з даними від міністерства станом на 31 серпня 2020-го року у Рівненській області Інтернет необхідний для 58 шкіл. За урядовими розрахунками на ці потреби встановлена максимальна вартість в сумі 11 млн 686 тис. 433 грн. Тож, елементарна математика - і ми бачимо, що середня вартість проведення і підключення Інтернету до начального закладу становить близько 200 тис. грн. 200 тис. грн. і 600 тис. грн. Відчуваєте різницю? Бо «коштувати як золото має тільки золото». Отже, достатньо простих підрахунків, аби зрозуміти, що вартість збитків становить набагато більше, ніж озвучено правоохоронцями».
 
Наразі поліцейські встановили причетність трьох посадових осіб до вчинення протиправних діянь. Двом із них повідомили про підозру у скоєнні злочину, передбаченого частиною 1 статті 367 КК України, а матеріали кримінального провадження відносно ще одного обвинуваченого за аналогічною статтею скерували до суду.
 
null
На фото: Роман Іванісов
«Але ж всі ми прекрасно розуміємо, що в цій справі знайшли цапа-відбувайла, а хто зібрав «вершки», спокійно готується до нового дерибану грошей платників податків, - переконаний Роман Іванісов. - До речі, нам повідомили лише про зловживання на Кореччині. А як там ситуація з іншими районами? Буду уважно стежити за ходом розслідування цих справ, адже це безпрецедентна ситуація! Дуже важко зрозуміти людей, які крадуть майбутнє у своїх же дітей»!
 
null
Фото з мережі Інтернет
 
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews