Головний освітянин Рівненщини пояснив, чому потрібно реформувати навчальні заклади

03.05.2021 16:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська
 

На Рівненщині необхідно зробити шкільну мережу більш ефективною. На цьому наголосив начальник управління освіти і науки Рівненської ОДА Петро Коржевський під час селекторної наради з головами РДА та територіальних громад області. 

Так, головний освітянин області пояснив, що оптимізація мережі загальноосвітніх навчальних закладів наразі є одним з найбільш актуальних завдань.

«Ця нагальність обумовлена тим, що середня освіта є однією з найбільш витратних соціальних функцій, переданих територіальним громадам. Натомість, оптимізацію не слід розглядати лише як спосіб заощадження коштів за рахунок скорочення кількості навчальних закладів. Насправді, мету оптимізації слід розуміти як частину виклику щодо покращення якості освіти», - наголосив Петро Коржевський.

За його словами, територіальні громади зможуть покращити умови в сільських школах за рахунок більш ефективного витрачання коштів, які будуть одержувати з державного бюджету через освітню субвенцію.

Оптимізація шкільних мереж включає такі п’ять кроків:

- визначення лідерів процесу оптимізації;

- збір і аналіз даних для оптимізації шкільних мереж;

- підготовка сценаріїв оптимізації;

- розроблення сценаріїв для змін у шкільній мережі;

- кампанія з інформування та залучення громадськості.

Варто зазначити, що процес оптимізації закладів освіти повністю залежить від рішення громади, на території якої знаходиться школа.

Так, громада переглядає доцільність утримання малокомлектних шкіл, адже вони дороговартісні. У середній школі вартість навчання на одного учня складає від 8 до 12 тисяч гривень, а в малокомплектних школах - до 30 тисяч.

Якщо не оптимізувати школи, то у багатьох сільських громадах близько 50-60% витрат місцевого бюджету йтиме на освіту, при цьому якість освітнього процесу не покращиться.

«Оптимізація - це не ліквідація. Це модернізація, осучаснення та покращення. Оптимізація передбачає створення опорних шкіл, у яких є відповідне матеріально-технічне забезпечення, потужний склад педагогів, шкільні автобуси та необхідні сучасні класи», - розповідає Петро Коржевський.

Також під час селекторної наради із керівниками ТГ обговорили стан підготовки до ЗНО-2021. Зовнішнє оцінювання проходитиме з дотриманням карантинних обмежень. Для Рівненщини Уряд виділив субвенцію на придбання засобів індивідуального захисту у розмірі 844 тис грн. Цьогоріч ЗНО триватиме з 21 травня до 16 липня.

Прес-служба РОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews