Гастрономічний туризм: лікнеп для початківців

10.05.2021 14:32   Джерело: RvNews
Опубліковано : Рівненський Новинар

Гастрономічний туризм – яскравий, перспективний напрямок, який дозволяє поглянути на будь-яку державу через призму національних кулінарних традицій. Будь-який гастрономічний тур можна організувати самостійно, без допомоги турагентств. Для цього достатньо вибрати маршрут, купити квиток на літак і відправитися назустріч пригодам. Ми розповімо про кращі напрямки для гастрономічного туризму і про «смачні подорожі», які порадують ваші смакові рецептори та обов'язково піднімуть настрій.

Що таке «гастрономічний туризм»?

Гастрономічний туризм – це різновид туризму, у межах якого мандрівник відвідує різні регіони світу, знайомиться з місцевими кулінарними традиціями, пробує національні страви та напої, дізнається секрети їх приготування у місцевих шеф-кухарів. Основна мета такого туризму – отримати найбільше уявлення про регіон (країну, місто), навчитися готувати нові страви, відкрити для себе цілу палітру смакових відчуттів.

Для кого підходять гастрономічні тури?

Помилково вважати, що в гастротури відправляються тільки розповнілі ненажери, які цілими днями готові жувати гамбургери та котлети. До споживачів таких турів відносяться:

  • мандрівники, які люблять смачно поїсти, але заради хлібосольного столу не готові відмовитися від інших принад відпочинку;
  • кухарі та власники підприємств громадського харчування, які хочуть отримати новий досвід, відкрити для себе секрети приготування страв з різних країн світу;
  • гурмани, які не просто їдять, а насолоджуються кожним інгредієнтом у складі страви, цінують незвичайні поєднання продуктів;
  • туристи, які звикли подорожувати самостійно і не хочуть залежати від інших учасників групи.

Як бачимо, коло споживачів гастрономічних турів досить широке.

Види гастрономічних турів

Існують наступні види гастрономічних турів:

  • ресторанний. Припускають відвідування брендових ресторанів, які відрізняються високою якістю та національною спрямованістю своєї кухні;
  • сільський. Містить у себе участь туристів у зборі врожаю на виноградниках, у садах та на ягідних плантаціях, знайомство з технологією перероблювання сільськогосподарської продукції та дегустацію місцевих страв;
  • освітній. Пропонують знайомство з технологією харчового виробництва, навчання у спеціальних освітніх установах з кулінарною спеціалізацією, участь в майстер-класах;
  • подієві. Мають на увазі участь у громадських та культурних заходах з гастрономічною спрямованістю;
  • екологічний. Запрошують познайомитися з технологією виробництва органічних продуктів, продегустувати екопродукти, відвідати майстер-класи з приготування екологічно чистих страв;
  • спеціалізований. Знайомлять з технологією приготування якоїсь однієї страви в різних місцевостях. Прикладом є сирні, пивні, винні та інші тури;
  • комбінований. Об'єднують кілька перерахованих напрямків.

Що включає гастрономічний тур

Гастрономічний тур може містити наступні заходи: відвідування ресторанів, що спеціалізуються на національній кухні, дегустація страв і напоїв; гастрошопінг; відвідування місцевих харчових виробництв (сироварень, пивоварень, виноробень, ковбасних цехів); знайомство зі знаковими персонами у сфері гастрономії; відвідування кулінарних лекцій, курсів, майстер-класів; участь у професійних конкурсах кухарів, кондитерів, пивоварів, виноробів; відвідування фестивалів, виставок, ярмарків з гастрономічною спрямованістю. Як бачимо, гастротур – це щось більше, ніж просто дегустація національних страв. Під час такого туру точно нікому не буде нудно.

Як спланувати гастрономічний тур самостійно

Якщо ви не хочете переплачувати за послуги туристичного агентства, то можете спланувати гастрономічний тур самостійно. Для цього необхідно: вибрати відповідний маршрут поїздки; знайти в інтернеті інформацію про те, які харчові виробництва цінуються у даній місцевості, дізнатися, які з них відкриті для відвідувачів, при необхідності зателефонувати керівництву і записатися на екскурсію; почитати відгуки про місцеві ресторани та вибрати ті, у яких ви будете харчуватися; якщо харчові виробництва і підприємства громадського харчування знаходяться за містом, то взяти в оренду авто; дізнатися, які майстер-класи та екскурсії проводяться в даній місцевості, заздалегідь зарезервувати місця для участі в них; переконатися у тому, що в багажі залишилося достатньо місця для пляшок вина, головок сиру та інших делікатесів, куплених у подорожі; забронювати квитки на літак, підготувати закордонний паспорт і спокійно чекати запланованої дати поїздки.

Куди поїхати за гастрономічними враженнями в Україні

Український борщ та вареники відомі всьому світу, але наша рідна країна славиться не тільки цими стравами. Берлибаський банош можна скуштувати в Костилівці, найсмачніша бринза в Рахові, посмакувати гуцульську юшку у Закарпатті, а палачинти – в Ужгороді. У Закарпатті регулярно проводяться гастрономічні фестивалі, де є можливість скуштувати страви закарпатської кухні. Полтавські галушки треба їсти у Полтаві, котлети по-київськи та «Київський торт» – у столиці нашої держави, ну а смачне кошерне сало із печі та соління з бочки можна покуштувати у Рівному.

Куди поїхати в Європі

Париж – визнана кулінарна столиця світу. Про вишуканість французької кухні, мабуть, чули всі без винятку. Хрусткі круасани, смажені каштани, вишукані вина, французькі сири та яблучний сидр... Побачити Париж і не померти від смачної їжі – новий девіз тисячоліття.

Іспанія – країна, де можна весело провести відпустку у будь-який час року. Барселона, столиця Каталонії, може вважатися найкращим місцем для цілорічних свят, завдяки безлічі заходів та урочистостей, що проходять у цьому прекрасному місті: Парад трьох королів, міський карнавал, Фестиваль світла, найбільший в Європі фестиваль EPT, Фестиваль повітряних куль, фестиваль електронної музики Sonar та багато інших. Каталонія також є виноробним регіоном. У зв'язку з цим тут дуже розвинена культура закусок. Страви готуються з усього: морепродуктів, овочів, м'яса. Популярний місцевий салат включає помідори, салат-латук, зелену цибулю та оливки. Сюди гурмани приїжджають насолодитися унікальною іспанською кухнею.  У кожному регіоні вона своя, незвичайна. У Галісії – достаток страв з морепродуктів, Кантабрія здивує вишуканим поєднанням м'яса, риби та овочів, а Андалусія – простими у приготуванні, але від цього не менш смачними гаспачо, тортильєю, пучеро, тапасом і паельєю.

null

Тоскана – один з найбільш відвідуваних регіонів Італії. Це батьківщина знаменитого італійського Ренесансу. Однак секрет популярності Тоскани полягає не тільки у її захоплюючих дух пейзажах та затишній атмосфері. Місцева кухня – справжній рай для справжніх гурманів і просто любителів смачної їжі. В Італії туристам запропонують піцу і пасту з різними начинками, найсвіжіші сири та вишукані вина. У Швеції туристам сподобається знаменитий хліб з хрусткою скоринкою і пористим м'якишем. У Швейцарії їх пригостять шоколадом, який тане в роті. Гастротури в Чехію та Німеччину проходять під пивним прапором. За морепродуктами їдуть в країни Скандинавії: Данію, Швецію, Норвегію, Фінляндію.

А ось любителів екзотичної кухні запрошують Таїланд, Китай, Японія, Марокко та Південна Африка.

У США гастротуризм почав набирати обертів наприкінці XX століття. Сюди туристи їдуть, щоб подивитися, як виробляють віскі, та дізнатися, з чим подають цей сильний напій. У Нью-Йорку добре розвинений міський гастротуризм – мандрівники відвідують відомі «мішленівські»ресторани, у яких обідають зірки.

Гастрономічний туризм хороший тим, що він дозволяє поєднувати дослідження місцевих кулінарних секретів і традицій з відпочинком біля моря і відвідуванням екскурсій. Так що з нетерпінням чекаємо відкриття кордонів, пакуємо валізи та вирушаємо по самих «смачних» маршрутах світу.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews