Творчі спілки вийшли на діалог із владою щодо сприяння розвитку книговидання в області

22.11.2021 19:17   Джерело: RvNews
Опубліковано : Вікторія Синиця

17 листопада 2021 року в малій залі КЗ «Рівненська обласна філармонія» Рівненської міської ради за ініціативи творчих спілок Рівненщини відбулась прес-конференція на тему: «Реалізація в області державної політики щодо створення належних умов для розвитку книговидавничої справи та книгорозповсюдження».

null
Фото: Олександр Харват

На прес-конференцію запрошені голови обласних осередків Національних творчих спілок, члени Національних творчих спілок, голови творчих громадських організацій, представники видавництв області, представники місцевої влади.

Пресконференцію відкрив Олександр Харват, відомий фотохудожник, видавець із 15-річним стажем, автор та упорядник понад 60 книг, який зазначив, що область має величезний творчий потенціал і може використовувати його на користь громади, задля популяризації нашого краю в Україні та за кордоном. І має на це можливості, проте їх також не використовує, зокрема, щодо видання якісного культурного продукту.

Продовжила розмову письменниця, перекладач, авторка та виконавиця, член національної спілки письменників України та Національної всеукраїнської музичної спілки Валентина Люліч, яка акцентувала увагу на необхідності збільшення фінансування у сфері книговидання, за рахунок якого підтримуватимуться книги різних жанрів та спрямування, в тому числі альманах «Погорина», який є мистецьким обличчям Рівненщини. Зазначила, що проведеним аналізом стану книговидання та підтримки місцевих авторів у інших областях встановлено, що вказаний напрямок перебуває на значно іншому рівні фінансування, аніж на Рівненщині. А цьому сприяє наявність цільової програми книговидання, яка в області відсутня.  

Відгукнувся на запрошення і голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук, який підтримав необхідність створення та затвердження обласної цільової програми книговидання в області. Зазначив, в області є бюджет розвитку, на який надходять кошти платників податків і які потрібно скеровувати в першу чергу не на капітальне будівництво, а на книговидання зокрема. Також, підготовлено звернення щодо звільнення книговидавництв від оподаткування. Зазначив, що цього року також  виділено 100 тис. грн. на закупівлю книг патріотичного спрямування за обласною програмою національно-патріотичного виховання.

Зазначив, що повинна бути конкуренція серед авторів. Також, зазначив, не завжди наявність програми гарантує повне її фінансування та видання якісної літератури. Проте, наголосив, що програма книговидання потрібна і він, як депутат зокрема, сприятиме її прийняттю та затвердженню.

Виступила і голова Рівненської організації Національної спілки письменників України, яка зазначила, що спілка письменників працює у цьому напрямку. Проте, сьогодні автор сам повинен себе просувати, навівши в приклад власні книги. Зазначила, що серед рівненських є хороші письменники, такі як Макс Кідрук, Олександр Ірванець, Алла Рогашко, Віра Провоторова. Однак, задля відбору якісного продукту треба створити експертну комісію для відбору суспільно-значущих книг місцевих авторів, до якої залучити вже визнаних письменників, таких як Юрій Андрухович і знайти можливості оплатити їм цю роботу.  

  Заступник начальника управління культури та туризму Рівненської обласної державної адміністрації Світлана Хомяк зазначила, що фінансування книговидання здійснюєт ься за програмою розвитку культури області і цього року відібрано 20 книг, на закупку яких передбачено 190 тис. грн. Також,Ю бібліотекам області профінансовано більше 5 млн. грн.. для поповнення бібліотечних фондів. Зазначила, що в області існувала цільова програма книговиданя. Проте, цільові програми згодом було об’єднано в одну і сьогодні окремої програми книговидання та підтримки місцевих авторів немає, підтримавши пропозицію розробки такої програми.

Заступник начальника управління культури і туризму Рівненського міськвиконкому Андрій Ткачук зазначив про необхідність активізації роботи у вказаному напрямку комунального підприємства «Рівнекнига».

Голова Рівненського міського об’єднання товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка зазначила, що в першу чергу повинні читати діти, а вони читають тоді, коли читають батьки. Наголосила на необхідності створення хрестоматії місцевих авторів, яку потрібно розробити спільно із вчителями та авторами.

Виступила директор Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки Валентина Ярощук, яка відмітила, що бібліотека закуповує необхідну та соціально-значиму літературу. Також зазначила, що сьогодні Українським інститутом книги розроблено «Стратегію розвитку читання на 2021–2025 роки «Читання як життєва стратегія», у якій передбачено розділ державної підтримки на розвиток книговидання на місцях та підтримку місцевого автора.

Голова Рівненського обласного відділення Національної спілки художників України Петро Подолець під час зустрічі презентував видання іспілки художників у інших областях, виданих за підтримки книговидання у відповідних областях, наголосивши на тому, що за 30 років наша область не видала жодного.

Також, виступив голова Рівненської організації Національної всеукраїнської музичної спілки, письменник Олександр Євтушок та інші.

Обговорення пройшло активно і насичено. Сподіваємося, що питання із книговиданням в нашій області стане актуальним і у співпраці творчих спілок та влади буде розроблено та втілено у життя цільову програму книговидання та підтримки місцевих авторів. 

Для довідки:

Закупівля книг у видавництв здійснюється координаційною радою при Рівненській обласній державній адміністрації на підставі програми розвитку культури Рівненщини до 2022 рік, за умов наявності відповідного фінансування на відповідні цілі. Цього року розмір такого фінансування склав 190 тис. грн., за які закуплено 20 одиниць книжок місцевих авторів по декілька десятків примірників.  

За міською програмою підтримки місцевих авторів на книговидавничу справу з 2015 року виділяється по 99 тис. грн. в рік. Як наслідок, підтримка місцевих авторів у Рівному перебуває на останньому місці по Україні.

Натомість, у інших областях питання книговидання перебуває на суттєво іншому рівні. Для прикладу, цього року відповідно до Регіональної цільової програми підтримки книговидання на 2021 рік, затвердженої рішенням Івано-Франківської обласної ради від 25.09.2020 № 1568-37/2020 розмір відповідного фінансування на поточний рік склав 3,1 млн. грн. 

За відповідною цільовою програмою інформаційної безпеки та підтримки книговидання у Кіровоградській області на відповідні цілі передбачено більше 4 млн. грн. щороку. На підтримку книговидання та книгорозповсюдження на території Вінницької області відповідно до цільової програми передбачено 3,6 млн. грн., а у наступні роки передбачається збільшення до 4,5 млн. грн.

 Відповідно Програми підтримки видання творів місцевих авторів, популяризації закарпатської книги та сприяння книгорозповсюдженню на 2021 – 2023 роки щорічне фінансування зазначеної програми становить 2 млн. грн. 

За програмою книговидання Чернівецької обласної державної адміністрації минулого року на закупівлю книг виділено 800 тис. грн. Аналогіочно, у Тернопільській області. І така підтримка у більшості областей України.

Таким чином, потенціал місцевих письменників, публіцистів, науковців, митців залишається не вповні реалізованим, оскільки значна частка їх суспільно важливих, потенційно запитуваних читацькою аудиторією творів, підготовлених на якісному художньому та науковому рівні, не мають перспективи випуску в комерційних видавництвах. Отже, розвиток галузі книговидання, забезпечення доступною книжковою продукцією всіх соціальних, професійних, вікових груп населення суттєво впливають на вирішення проблем, пов’язаних із розумінням історії, духовністю, освітою, вихованням, наукою, культурою, моральністю, поінформованістю суспільства.

Така ситуація обумовлена відсутністю обласної цільової програми книговидання та підтримки місцевих авторів.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews