«Хочу бачити Україну сильною і заможною європейською державою»

16.12.2021 15:35   Джерело: rayonka.pp.ua/
Опубліковано : Новини Рівненщини

Ірина Білошицька – громадська активістка, підприємниця та голова Гощанського районного осередку партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка». Кілька місяців тому вона пов’язала своє громадське життя з політичною силою і відтоді активно розбудовує партійний осередок на Гощанщині.

Сьогодні бесідуємо з Іриною БІЛОШИЦЬКОЮ про її життєву позицію, досягнення і зміни, які на її думку на часі.

 

Ірино, у чому, на вашу думку, полягає унікальність партії «УДАР Віталія Кличка» і чим вона імпонує особисто вам?

– «УДАР» – це про міцну команду однодумців. Її репрезентують фахівці різних професій і рівнів. Особисто мені вона імпонує ідейною незаангажованістю, об’єктивністю та своїм демократичним вектором.

Чи не кожна політична сила є багатопрофільною за суттю своєї діяльності, однак окремо кожен представник обирає певний напрямок роботи. Який напрямок обрали ви?

– Свою діяльність я завжди спрямовую на те, щоби поліпшити якість життя людей. Тому для мене важливим є захист інтересів громадян і їхньої змоги жити в правовій державі. Це стосується, зокрема, питань медицини, підприємництва, розвитку спортивної інфраструктури. Усі ці сфери мають бути доступними для людей з максимальним охопленням послугами. 

 

Доволі часто представники малого та середнього бізнесу не мають можливості скористатися юридичним чи бухгалтерським супроводом. Їм бракує часу та фахових знань, щоб розбиратися у законах та нововведеннях, які безпосередньо стосуються їх діяльності, зокрема у площині податкових навантажень. Представники «УДАР» роз’яснюють і обговорюють з підприємцями можливі наслідки запроваджених змін.

Загалом стосунки держави і підприємців потребують значних коректив. Скажімо, під час пандемії чимало підприємців просто не мали можливості працювати, але водночас вони сплачували податки. А тим часом мій чоловік – підприємець, який два тижні перебував на лікуванні, отримав 87 грн лікарняних. Це не правильно. Так, він працює на єдиному податку, але вже понад 10 років. Ми пропагуємо благодійну діяльність, робимо знижки для учасників АТО (ООС). Робимо ми це не тому, що хтось каже нам так робити. Це наша позиція. А 87 грн лікарняного за десять років роботи – це не підтримка держави, з огляду на те, що саме підприємці вносять вагомий вклад у наповнення місцевих бюджетів.

 

Чи дослухається до вас, як до представниці «УДАРу» місцева влада?

 

– УДАР – це політична сила, яка об’єднує людей різних напрямків діяльності і здатна відстоювати інтереси людей. Будь-які ініціативи УДАРу на Рівненщині, наприклад, змушують владу почути проблеми людей.

Ми намагаємося привернути увагу до важливих питань. Наприклад, мені особисто незрозуміло, чому лікарі змушені страйкувати, щоби їм підняли заробітну плату відповідно до навантажень. Але такі заходи є дієвими і люди повинні говорити про свої проблеми та вимагати від влади їх вирішення.

Ви згадали про медиків. Наскільки мені відомо, ще під час депутатства у Гощанській селищній раді сьомого скликання ви особисто приділяли багато уваги проблемним питанням галузі медицини. Що відтоді вдалося зробити?

– Ще в статусі депутата я постійно наголошувала на тому, що будь-які епідемії мають циклічність і багато уваги приділяла інфекційному відділенню Гощанської лікарні. За підтримки місцевих підприємців, зокрема й мого чоловіка, на початку пандемії коронавірусу нам вдалось значною мірою поліпшити умови роботи інфекційного відділення й провести кисень в усі палати. Це було ще до придбання кисневої станції. Частину коштів на ремонт відділення було виділено також з місцевого бюджету. Безпосередньо мій чоловік за свій кошт провів усі зварювальні роботи, аби провести кисень у палати. Згодом уже від кисневої станції ми (знову ж таки, за власний кошт) провели лінії подачі кисню в інших відділеннях лікарні. Лікарня не мала грошей, щоби заплатити за ці роботи підрядникам, і це був наш внесок у збереження життя людей. А рятувати життя потрібно було щодня. Але відтоді лікарня не отримала коштів ані на встановлення вентиляційної системи для очищення повітря в палатах із метою зменшення вірусних навантажень, ані для придбання іншого але необхідного обладнання. І це при тому, що наша лікарня має великий потенціал, тут працюють хороші фахівці. Але якщо вони не мають адекватної заробітної плати і якісного обкладання, то дивлячись на смерті, яких можна було уникнути, вони так не зможуть довго працювати. Це складно психологічно. Тому поле роботи доволі широке, як в межах області, так і в межах країни.

 

Загалом медична реформа по своїй суті є нищівною для сіл. А робота лікарів, які безпосередньо борються за життя людей і працюють з «ковідними» пацієнтами, отримують не відповідні навантаженню заробітні плати. Я не вважаю це правильним. І це той перекіс, про який я говорю ще від початку реформи. Лікарі звільняються, шукають роботу за кордоном, і будь-яка країна з радістю прийме їх, бо нині медперсоналу бракує всюди. Але хто лікуватиме наших людей? Питання риторичне.

Тож медична галузь залишається пріоритетною для вас?

– Не лише медична. Якщо сьогодні ми подбаємо також про розвиток спорту, залучення молоді та дітей шкільного віку до здорового способу життя, то в результаті й медична галузь потребуватиме менших витрат.

Добре, що в Гощі є дитяча спортивна школа. Водночас потрібно дбати про відкриття спортивних секцій, гуртків у селах громад. Так як це зробили в Бугрині, де нещодавно відбувся обласний чемпіонат з мотокросу.

Дороги зроблять не скоро, шкільний автобус не возитиме сільських дітей у центр громади чи обласний центр, а в селах гуртки можуть працювати. Діти не повинні відчувати дискримінацію через те, що вони народилися і живуть в селі. Навіть якщо ці гуртки будуть відвідувати всього декілька дітей, це вже вклад у здорове майбутнє нації. Тому розвиток спорту також є одним із пріоритетних напрямків моєї діяльності.

Чи здатна одна людина, на вашу думку, змінити ситуацію у тій чи іншій галузі?

– Наведу простий приклад того, як одна людина може змінити ситуацію. У 2016 році в Гощі створювалось комунальне підприємство. Саме тоді я була депутаткою Гощанської селищної ради. Керівниця підприємства наголошувала на необхідності придбання в лізинг сміттєвоза. На сесії важко було переконати депутатів у тому, що не варто позичати кошти, але мені вдалось це зробити.

 

Сьогодні ми бачимо, що при нормальній взаємодії кількох гілок влади можна отримати необхідне для громади і без кредитів. Звісно, без співфінансування залучити значні кошти з державного бюджету складно. Тож потрібно показувати, що громада спроможна і готова до співпраці задля поліпшення загального клімату. І якщо голова громади, депутати готові до такої співпраці, тоді громада отримує значно більше.

От вам результат роботи одного депутата без підтримки партії, адже тоді я була безпартійна. Нині кожен депутат на місці може зробити не менше, а значно більше. Адже всі депутати Гощанської селищної ради – це представники тієї чи іншої політичної сили. Отож, вони мають ще й політичну підтримку.

Загалом про проблеми мовчати не треба. Треба про них говорити. А іноді й кілька разів нагадувати і в області, і в столиці. І якщо є можливість отримати співфінансування з державного бюджету, то слід зробити все для того, аби залучити ці кошти в громаду.

Знову ж таки варто говорити про закриті бази комерційних земельних ділянок. Скажімо, в Гощі поблизу траси є земельна ділянка обсягом 0,5 га комерційного призначення, але інвестори не бачать її в жодній базі. У мене питання: чому ця ділянка не працює на громаду, адже це додаткові надходження до бюджету, нові робочі місця. І це проблема над якою потрібно працювати, а перелік подібних земельних ділянок має розміщуватися хоча б на сайтах громад.

Що загалом спонукало вас йти в депутати?

– Це було бажання щось змінити і впевненість у власних силах. Нині я розумію, що колективний розум і спільні рішення можуть мати значно більший ефект, ніж тоді, коли ти сам по собі.

Тому ви й вирішили долучитись до «УДАРу»?

– Я вирішила долучитися до «УДАРу», щоби підсилити власні можливості й залучати до розв’язання проблем колективний розум і досвід. А маючи власний 5-річний досвід роботи депутатом і постійно вивчаючи нові закони, я розумію, що потрібно робити кардинальні кроки для змін. З підтримкою партії зробити це можна скоріше і легше.

Поділіться своїми найближчими планами…

– Найближчі плани – це розбудова партійної структури на  Гощанщині. Сподіваюсь, що охочих долучитись до політичної сили «УДАР» буде чимало. Якщо люди хочуть змін, то вони повинні взяти на себе відповідальність і готуватися до наступних виборів, аби змінити ситуацію хоча б на своїй території. І для цього не завжди потрібно мати партійний квиток. Можна обрати політичну силу відповідно до внутрішніх уподобань. А в основі вибору має бути спільне бачення шляхів вирішення проблем.

Джерело: https://www.rayonka.pp.ua/ 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: rayonka.pp.ua/