Рівненський фтизіопульмонологічний центр отримав унікальне для Рівненщини обладнання

01.02.2022 09:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

Клініко-діагностична лабораторія Рівненського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру РОР отримала сучасне медичне устаткування - Xpert MTB XDR.

Це тест для виявлення ДНК мікобактерії туберкульозного комплексу з широкою медикаментозною резистентністю, що виконується в системі Gene-Xpert.

- Апарат являє собою діагностичний тест для швидкої діагностики в якому використовується гніздова полімеразна ланцюгова реакція у пробах необробленого харкотиння, - розповідає в.о. заввідділення клініко-діагностичною лабораторією Людмила Кокота.

Автоматизований діагностичний тест виконується в одноразових картриджах та призначений для швидкого тестування протитуберкульозної стійкості для мультирезистентних хворих.

- Результат готовий вже за півтори години, - каже Людмила Миколаївна. - Xpert MTB XDR дозволяє виявити за короткий термін стійкість або чутливість до таких препаратів, як амікацин, капреоміцин, канаміцин, фторхінолони, етіонамід, ізоніазид.

Зауважимо, що наразі це єдиний апарат у Рівненській області.

- Попри складні часи ми робимо усе можливе, щоб робота нашого центру була на високому рівні, а без сучасного медичного обладнання це не можливо. Попереду ще багато роботи і ми робимо її з турботою про наших пацієнтів, - підсумовує директор медичного центру Федір Аврука.

Пресслужба Рівненської облради


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews