Рівненським громадам роз’яснили особливості надання соціальних послуг в умовах воєнного стану

25.04.2022 12:42   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Більше 70-ти представників територіальних громад Рівненської області  стали учасниками інформаційної сесії на тем «Організація надання соціальних послуг в умовах воєнного стану. Робота з внутрішньо переміщеними особами в громадах Рівненської області». Захід організували фахівці регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Рівненській області.

Михайло Шелеп, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування, відзначив важливість якісно роботи  соціальних служб у територіальних громадах, які в порід воєнного стану працюють над новими завданнями та мають подолати низку викликів. 

Експерти розповіли учасникам інформаційної сесії про нововведення в законодавстві щодо надання соціальних послуг, роботу соціальних служб, допомогу внутрішньо переміщеним особам та актуальні питання фінансування соціального захисту населення під час воєнного стану.

Радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Житомирській області Валерій нагадав присутнім, що надання соціальних послуг під час воєнного стану регламентують Указом Президента від 24 лютого 2022 року №64/2022, ст. 18 Закону України «Про соціальні послуги» та п.2 порядку організації надання соціальних послуг затвердженим Кабінетом Міністрів України від 01.06.2020 №587.

«Органи місцевого самоврядування в рамках законів України та Конституції України мають право самостійно визначати особливості організації та надання соціальних послуг. Громадам рекомендується надавати соціальні послуги екстрено (кризово). Безпосередньо надавачами таких послуг можуть бути центри соціальних служб та центри надання соціальних послуг», – зазначив експерт.

Постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 № 332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам» /із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2022 № 363/ затверджено Порядок надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Валерій Мікуліч розповів, що для оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи необхідно звертатися до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення, уповноважених осіб виконавчого органу сільських, селищних чи міських рад чи центрів надання адміністративних послуг.

«Допомога надається щомісячно з місяця звернення на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування на кожну внутрішньо переміщену особу, відомості про яку включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, у таких розмірах: для осіб з інвалідністю та дітей - 3 000 гривень, для інших осіб - 2 000 гривень. Допомога виплачується за повний місяць незалежно від дати звернення за її наданням та дати припинення чи скасування воєнного стану», – додав експерт.

Також представники територіальних громад ознайомилися з особливостями фінансування соціального захисту населення під час воєнного стану. Інна Святна, радниця з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Вінницькій області, проаналізувала основні законодавчі акти, які регламентують фінансові питання. Фахівці громад отримали  покрокові інструкції щодо фінансування окремих статей надання соціальних послуг.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews