Справжній проти спраги, або Який напій дасть сил у серпневу спеку

14.08.2023 12:46   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Ідеальний напій, який тамує спрагу і додає сил у спеку, ще тисячі років тому з задоволенням пили наші предки. Ми всі чули про нього, та не всі спробували його живлющу силу, хоч купити його можна у найближчій крамниці.

Знемагаючи від серпневої спеки, ми прагнемо побороти її у будь-який спосіб: від пошуку прохолодних приміщень до обливання водою. Що у серпневу спеку робили наші прабабусі? Після липневого збору озимих продовжували від зорі до зорі жати серпами яру пшеницю. При цьому ще й співали. Чому попередні покоління українців були витривалішими і що давало їм сил натхненно працювати увесь день на сонці? Відповідь може здивувати, бо йдеться про напій, який нині можна придбати у найближчій крамниці, — квас натурального бродіння. Саме цей напій наші прабабусі брали з собою в поле у жнива. Квас як життєдайний напій, що неперевершено втамовує спрагу, готували ще принаймні шість тисячоліть тому найкращі у тогочасній Європі землероби і предки українців — трипільці. Як засіб боротьби зі спекою і спрагою квас успішно пройшов випробування тисячоліттями.

Сучасні науковці з’ясували, чому саме квас найкраще бореться зі спрагою і як він надає сил. Справа в тому, що в процесі натурального бродіння природно утворюються оцтова і молочна кислоти, невелика кількість яких і забезпечує властивість квасу ідеально та надовго тамувати спрагу. Пророслі зерна жита і ячменю, які з дріжджами та водою складають основу квасу, у процесі живого бродіння віддають напою все найкорисніше. Накопичення у квасі біологічно активних складників і забезпечує активізацію нашого обміну речовин. Уже з першого ковтка квас насичує організм корисними мікроелементами, вітамінами та амінокислотами. У цьому й полягає властивість квасу додавати сил. Цю властивість підтвердили своєю невтомною працею сотні поколінь українців.

Фото з мережі Інтернет

Боротьбу зі серпневою спрагою сучасним українцям полегшила тернопільська пивоварня «Опілля». Саме вона готує за традиційною українською рецептурою справжній квас «Домашній». Живий квас «Опілля» робить із виключно екологічно чистої української сировини. Традиційних складники всього чотири: артезіанська вода, дріжджі, цукор і квасне сусло — продукт, зроблений із житнього борошна і ячмінного та житнього солоду, тобто пророщених зерен ячменю й жита. Готують «Домашній» фахівці тернопільської пивоварні тільки шляхом натурального бродіння, бо цінують традиції і цінують справжнє. Нічого штучного в квасі «Опілля» немає.

А тому, щоб здолати спекотну знемогу, нам не треба переховуватись від сонця і обкладатись льодом. Аби у серпневу спеку почуватись так само сповненими сил, як наші прабабусі-жниці, достатньо у найближчій крамниці придбати смачний і корисний живий квас натурального бродіння «Домашній Опілля». Цінуй традиції, цінуй справжнє!


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews