Як зберігати емоційну стійкість в часи невизначеності?

30.08.2023 21:31   Джерело: RvNews
Опубліковано : Вікторія Синиця
На долю українців випала не проста участь – жити в період війни, що в свою чергу призводить до невизначеності майбутнього. Багато людей позбавлені можливості працювати, хтось втратив близьких, хтось лишився без житла а хтось в очікуванні рідних з війни.
 
За таких обставин дуже складно щось планувати та зберігати спокій. Але саме в цей період постійної напруги надзвичайно важливим є вміти приходити до тями після невдач та складних життєвих ситуацій, бути готовими почати з початку, мати здатність зберігати при цьому всьому психічне здоров’я та особистісну цілісність – це, власне, і є емоційна стійкість.
 
То як же це бути стійким?
 
Бути стійким означає дозволяти собі помилятися і падати, але вчитися на своїх помилках та вставати знову і знову. І не судити тих, хто поруч не впорався, а радше стати їх підтримкою.
 
Бути стійким – розуміти свої відчуття та емоції, вміти їх регулювати. Розуміти, що немає поганих емоцій, і що наприклад злість дає сили до боротьби, тривога – змушує бути обережними в небезпечних ситуаціях. А тоді, коли наші емоції стають загостреними, надмірними, коли «зриває дах» - вчимося «заземлятися», глибоко дихати, розділяти смуток з близькими людьми.
 
Під час війни, або в період проживання втрати чи глибокого горя ми не можемо повністю розслабитися та перебувати в стані релаксу. Але ми маємо пам’ятати пhо важливу роль позитивних емоцій. Саме в такі періоди важливо навчитися помічати хороші речі навколо, красу природи, співати пісень, жартувати. І, як би парадоксально це не звучало, але саме «в темні часи видно світлих людей» і «найяскравіші зорі в найтемніші ночі».
 
Усі ці здатності можна і варто розвивати, але це не відбувається в один момент, потрібен час та цілий комплекс дій та певна зміна ставлення до себе.
 
Пропоную вам розглянути модель «Колесо стійкості», яку запропонував директор Інституту психічного здоров’я Українського католицького університету та Українського інституту когнітивно-поведінкової терапії, лікар-психотерапевт Олег Романчук.
 
Дана модель містить 5 компонентів:
  • Цінності.
  • Ефективні дії.
  • Корисне мислення.
  • Регуляція енергій та емоцій.
  • Стосунки.
Цінності – це те, що є важливого у вашому житті, те на що ми опираємось та орієнтуємось.
Ефективні дії – це кроки, які ми робимо для досягнення цілей.
Корисне мислення – це своєрідна інформаційна гігієна, вміння зосереджуватися на позитивних речах, моментах.
 
Регуляція енергій та емоцій – вміння регулювати свої емоційні стани, керувати собою.
Стосунки – здатність комунікувати з іншими, будувати конструктивні відносини.
Ну і, звичайно, емоційна стійкість – це регулярний процес турботи про себе. Особливо зараз, в період хронічного стресу, важливо забезпечити собі базові потреби: сон, їжу, фізичну активність і відпочинок.
Вікторія Наумович - психологиня Благодійний фонд «Рокада» Рівне.
 
У разі виникнення запитань до фахівчині телефонуйте за номером +380672875837
Наш проєкт реалізується за сприяння UNHCR Ukraine - Aгентство ООН у справах біженців в Україні.
 
null
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews