У Рівненській області навчають фахівців, які працюватимуть із ментальним здоров'ям

14.09.2023 09:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит
 

Майже половина населення України потребує підтримки ментального здоров’я. Передусім, це військові, їхні сім’ї, родини загиблих, переселенці, люди, які живуть поза межами країни. 

На цьому наголосив під час брифінгу перший заступник голови ОДА Сергій Подолін, а також  розповів про впровадження в області Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

«Ментальне здоров’я – це психологічне благополуччя. Коли людина може реалізувати увесь свій потенціал, відповідно, вона стає корисною суспільству і державі. Таку послугу з підтримки ментального здоров’я може отримати кожен громадянин України. А ми, в свою чергу, працюємо над локаціями, де її можна отримати та навчаємо фахівців, які її надаватимуть», - розповів Сергій Подолін. 

Перший заступник голови РОДА також додав, що нещодавно на Рівненщині  розпочали роботу 4 центри психосоціальної підтримки. Вони вже працюють в містах Сарни, Вараш, Дубно та Здолбунів. У кожному з цих центрів є психіатр та три психологи, які пройшли відповідне сертифіковане навчання. До центрів для надання психологічної допомоги  можуть звертатися усі, хто постраждав від війни. Передусім  йдеться про ветеранів, захисників та захисниць, членів їх родин, родин загиблих воїнів та тих, які в полоні, а також переселенців. Окрім того, кожен такий центр отримав авто. А це дає змогу робити мобільні виїзди у віддаленні регіони. Цей важливий проект був реалізований у рамках співпраці з польськими партнерами, а  фінансування  продовжиться до кінця року. 

Водночас, в області триває картування локацій, де надаватимуть психологічні послуги. Мова йде про розробку активного цифрового дашборду. 

«Кожна людина повинна мати доступ до психосоціальної підтримки. Саме тому Координаційний центр з психічного здоров’я при КМУ спільно з міністерствами створюють заходи в кожній галузі. До прикладу, у Рівненському регіональному центрі пройшли навчання 1,7 тисячі осіб.  Окрім того, інститутом охорони здоров’я НУВГП розроблено короткострокову освітню програму «Ментальне здоров’я» для навчання спеціалістів-консультантів, які зможуть впроваджувати стратегію Всеукраїнської програми «Ти як?»  - зазначив Сергій Подолін.

Пресслужба Рівненської ОВА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews