Вивільнені заклади освіти Рівненщини можуть перепрофілювати

17.11.2023 07:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит
 

Громади Рівненщини зможуть перепрофілювати зачинені освітні приміщення після оптимізації. Таких наразі в області 13. Це вивільнені будівлі після ліквідації, або оптимізації закладів. Як правило, це гуртожитки, лабораторні корпуси, малокомплектні школи.

Про це йшлося під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, яке відбувається на Рівненщині. Головував начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль.

«Багато із вивільнених будівель та споруд можна було б використовувати для реабілітації ветеранів, зважаючи, що значна кількість таких приміщень знаходиться у рекреаційних зонах. Для держави –це дешевше, ніж будувати нові комплекси. Сподіваюсь, що присутні на засіданні керівники та представники центральних органів влади розглянуть пропозиції членів Конгресу», - сказав Віталій Коваль.

Директор департаменту освіти і науки Рівненської ОДА Петро Коржевський наголосив на доцільності приведення мережі закладів освіти до спроможності. Додав, що бачення освітян – передати ці будівлі у комунальну власність ТГ, адже потреб під час війни дуже багато.

Нагадаємо, що у процесі реформи освітньої галузі та оптимізації відповідних установ виникає цілий ряд проблемних питань, пов’язаних із використанням приміщень освітніх закладів у громадах. Голови Рокитнівської громади Григорій Таргонський та Острозької ТГ Юрій Ягодка висловили міркування щодо застосування такого нерухомого майна. Зокрема, є бачення щодо розміщення там внутрішньо переміщених осіб, або ж локацій для послуг ветеранам.

«Одним із завдань освітньої реформи - формування ефективної мережі освіти. А це, серед іншого, передбачає оптимізацію кількості цих закладів та вивільнення з освітнього процесу значної кількості споруд. Нині чинним законодавством заборонена приватизація та перепрофілювання зазначеного державного та комунального майна. Проте, ми вже працюємо над спеціальним законодавством, яке дозволить передати майно громадам. Для тих, хто хоче такі приміщення використовувати вже – звертайтеся в МОН», - наголосив заступник Міністра освіти і науки України Андрій Вітренко.

Очільник області Віталій Коваль підсумовуючи сказав, що неможливість використовувати за профілем вивільнене державне та комунальне майно може руйнуватися. Натомість, перепрофілювання та приватизація дозволить залучити приватний капітал, створити нові робочі місця, забезпечити утримання цих будівель у належному стані.

Захід відбувається за підтримки Програми розвитку ООН в Україні в межах проєкту «Посилення стійкості громад в регіонах України», що фінансується Урядом Великої Британії.

Пресслужба Рівненської ОВА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews