Наталія Рівненська

Наталія Рівненська

журналіст, редактор, теле-радіоведуча, RvNews

«Акварель»: у Рівному представили виставку відомого художника Олександра Бобришева

08.03.2024 13:04   Джерело: RvNews
Автор : Наталія Рівненська

Неймовірно світла і витончено-елегантна виставка «Акварель» Олександра Бобришева представлена ​​у виставковій залі Рівненської обласної організації Національної спілки художників України. Ім'я Олександра Бобришева  добре знане у світі, його роботи зберігаються в приватних та музейних колекціях, його картини – пейзаж, абстракція чи портрет – однаково живі й досконалі. Кажуть, справжнє мистецтво – коли є діалог між творцем і глядачем. Це саме той випадок, коли акварель лікує. 

нуль
Олександр Бобришев "Дачний будинок" 

 

нуль
Олександр Бобришев "Варблево, польща", 2023

 

нуль
Олександр Бобришев, акварель

 

нуль
Олександр Бобришев, акварель

Реалізм та абстракція, природа й вогні великого міста, лісові озера й морське узбережжя, нижній бузок або промовистий портрет – усі теми й сюжети однаково добре вдаються акварелісту зі світовим іменем.

«Виставку планував пізніше й трохи в іншому форматі», – розповідає митець. Проте, символічно сталося так, що весна у Рівному розпочалася саме з акварелей Олександра Бобришева.

В експозиції є як відомі роботи автора, так і нові, де художник працює з акцентом на техніку, коли «акварель малює сама». І тоді народжуються динамічні й абстрактні роботи, відмінні від реалізму, проте з реалістичними відчуттями закладених сенсів.

нуль
Олександр Бобришев "Три сонця"

 

нуль
Олександр Бобришев "Маленький освітлений острівок"

Поціновувачі творчості відзначають витонченість, легкість, неймовірний простір, чистоту робіт і багато того, чого зараз так не вистачає – світла, сонця і спокійної впевненості.

нуль
Олександр Бобришев "Бузок" 

 

нуль

Окрему увагу привертає робота «Незламний Харків» – саме там перебував художник під час повномасштабного вторгнення рф в Україну.

нуль
Олександр Бобришев «Незламний Харків» 

Після приїзду до Рівного, коли залишив тимчасово окуповану територію, Олександр написав автопортрет «60 днів в окупації, вижив, виїхав...». У цій роботі можна прочитати історію без слів – усе пережите автором – у погляді, рисах обличчя, загальному настрої та вдало переданій атмосфері.

нуль
Олександр Бобришев «60 днів в окупації, вижив, виїхав...». Картина написана в Рівному 26 квітня 2022 року. 

«Портрет вдався не відразу, – зізнається Олександр, – однак, коли вже була думка змиритися, що задум не вийде, роботу вдалося завершити».

Та попри всі життєві складності Олександр Бобришев створює прекрасний світ в акварелях, повних світла й того життя, в яке хочеться повернутися і про яке приємно мріяти.

нуль
Фото: Анастасія Лєдяєва
 

 

нуль
Фото: Наталія Рівненська

 

нуль
Фото: Наталія Рівненська

 

нуль
Фото: Наталія Рівненська

 

нуль
Фото: Наталія Рівненська

Акварель – техніка для сміливих, впевнених і таланових. Саме таким і є Олександр Бобришев, харків'янин, для якого Рівне з 1977 року стало другою домівкою. Свій творчий шлях митець розпочав як монументаліст Рівненського художньо-виробничого комбінату, працював у техніці монументального живопису, мозаїки та металопластики.

Під час велосипедних прогулянок та сплавів на байдарках митець звернувся до акварелі, яка все більше захоплювала художника. У 1987 році в Рівному презентував першу персональну виставку. З тих пір відбулося понад 40 виставок, участь у численних міжнародних пленерах, отриманих визнання та перші позиції в престижних світових рейтингах.

Олександр Бобришев – художник, член НСХУ. Саме акварелі митець присвятив понад 45 років життя, написавши сотні сюжетів, зумів створити власну техніку та унікальний пізнаваний художній стиль. 

У 2016 році митець отримав визнання у світовій спільноті акварелістів, увійшовши в ТОП-20 за результатами 1-го Міжнародного бієнале акварелістів у Гонконзі. У цьому ж році Олександр Бобришев став членом міжнародного товариства акварелістів International Watercolor Society (IWS), отримавши сертифікат представника IWS в Україні, до якого входять митці понад 80 країн світу. Рівненський художник також увійшов у ТОП-30 найкращих акварелістів світу в Таїланді (2016), ТОП-20 у Туреччині (2017) та ТОП-10 в Італії (2017). Картини Олександра Бобришева знаходяться в приватних зібраннях та галереях і музеях світу.

нуль
Фото Олександра Бобришева

В експозиції галереї НСХУ представлено 41 роботу авторства Олександра Бобришева: «Осінь, осінь», «Незламний Харків», «Дарлово, Польща», «Поки на морі шторм», «Риба», «Кутер», «Гімназійна набережна, Харків», «Рожевий вечір», «Дачний будинок», «Садочок», «Квітучі яблуні», «Дорога в літо», «Спекотний день», «Околиці Харкова», «Повернення додому», «Устка, Польща», «Сонце і тінь». ». ». ». ». ». ». ». ». », «Ранок на лісовому озері», «Зима», «Осінній туман», «Після дощу», «Туман», «Вже осінь ще тепло», «Стежка до озера», «Варблево, Польща», «60 днів в. . . . . . . . . окупації, вижив, вихав...», «Бузок», «Сильний вітер у краплі дощу», «Маленький освітлений острівок», «Новорічні надії», «Каперсі 1», «Каперсі 2», «Букет з весни 2022», «Три сонця», «Пікселі великого міста», «Покидаючи велике місто», «Сонячна пляма» та інші.

Виставка триватиме місяць, деякі картини можна придбати безпосередньо в автора!

нуль
Фото Олександра Бобришева

 

нуль
Фото Олександра Бобришева

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews