Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №11410 щодо позбавлення державних нагород

20.08.2024 22:49   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини
Народний депутат України від Рівненщини Роман Іванісов повідомив про підсумок пленарного дня українського парламенту: 
 
"Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №11410 щодо позбавлення державних нагород. Нагадаю, вранці на засіданні антикорупційного комітету ми визнали законопроект таким, що відповідає антикорупційному законодавству, проте просили парламент не поспішати з прийняттям документу в цілому, адже деякі його норми потребують уточнення. Передбачається запровадження нової статті у Кримінальному кодексі, судом визначається, чи є підстави для позбавлення особи державної нагороди. Також вводиться санкція позбавлення держнагород за рішенням РНБО. Доцільність саме цієї норми ми розглядали на комітеті, і прийшли до висновку, що рішення повинно ухвалюватися лише судом. Тож, до другого читання очікуємо дещо видозмінений документ.
 
Також прийняли в цілому законопроект №11483 про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей". Він стосується військових, які виконують обов’язки на території держави-агресора: вони матимуть такі ж виплати, як і військовослужбовці на передовій в Україні.
 
Ще одне важливе питання, яке потребувало законодавчого врегулювання, – це можливість реалізації прав іноземців, які пліч-о-пліч воюють з нашими захисниками, отримувати дозвіл на тимчасове проживання, імміграцію або отримання громадянства. Законопроект №9585 ухвалили в цілому. Згідно з документом, члени сімей таких осіб отримають право на дозвіл на тимчасове проживання для возз’єднання сімей.
 
В цілому прийнято законопроект №9538, яким вдосконалюється порядок отримання, декларування та поводження з вогнепальною зброєю. Той самий законопроект про «трофейну зброю». Згідно з ним, цивільним особам надається право задекларувати наявну зброю та боєприпаси до неї, право володіти та користуватись вогнепальною зброєю та боєприпасами до неї протягом дії воєнного стану в Україні та 90 днів після його припинення або скасування.
 
Завтра у Верховній Раді чекаємо міністра енергетики Германа Галущенко. Підстава – ймовірні корупційні правопорушення у міністерстві".
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews