Розмітка-невидимка: Мер Рівного купив сумнівну фарбу в сина Івана Геми

04.12.2015 11:47   Джерело: vse.rv.ua
Опубліковано : Семен Палій

Коли перед виборами на міських пішохідних переходах почали малювати жовті лінії, багато були здивовані такою ініціативою влади. Адже по технології така розмітка робиться не фарбою, а рельєфною плиткою. Вибори пройшли, а за ними почала розлазитися і так звана розмітка для слабозрячих. Коли ж журналісти дізнались в кого купили фарбу – стала зрозуміла мотивація такого «покращення». Чиновники дали можливість «продерибанити» 35 тисяч гривень сину екс-начальника ЖКГ Івана Геми. Самого ж Гему у місті тривалий час називали людиною міського голови Володимира Хомка.

Жовту розмітку для слабозрячих в місті почали наносити в кінці вересня. Як розповідала міська влада зробили це на прохання громадських організацій. Однак, вирішили не проводити серйозну реконструкцію переходів, а обмежитися нанесенням жовтих смуг. Загалом розмітку нанесли за 28 адресами.

Такий половинчастий підхід тоді дивував громадських активістів та експертів.

- Варто було класти тактильну (рельєфну) плитку жовтого кольору, щоб і слабозорі були в безпеці, і незрячі. Також нормальне пониження тротуару варто робити, а не той цирк, що в більшості, - на 1 м. бордюру. А краще на заїздах у двори та і загалом поряд зі школами на немагістральних вулицях робити піднятий перехід, зважаючи, що половина містян - маломобільні, а такий перехід виконує також роль і "лежачого поліцейського", - розповів архітектор Сергій Ковальчук.

Ось як виглядають обладнані за технологію переходи для незрячих.

 Порівняйте тим що зробили у Рівному.

Нанесена розмітка не протрималась і два місяці. Вже на початку листопада в деяких місцях, зокрема в центрі, лінії повність стерлись. Що не могло не викликати обурення рівнян. Навіть тих хто просив міську владу облаштувати переходи.

- У Європі поруч із смугами ще й тактильна плитка. Проте плитка для Рівного – задорого, тому й за жовті смуги владі дякували, - розповіла заступник голови громадської організації «Генерація успішної дії» Вікторія Самчук. - Підрядники нанесли смуги не скрізь правильно - не на край тротуару, а, приміром, за 80 см від краю. Окрім цього, каже слабозора жінка, деякі з нанесених ліній, наприклад на майдані Незалежності, уже просто стерлись.

Журналісти «ВСЕ» поцікавились, хто ж був виконавцем робіт та скільки на них витратили коштів. Так от: на виконання робіт з нанесення робіт для слабозрячих витратили з міського бюджету майже 35 тисяч гривень. Роботи проводила Рівненська філія ДП МВСУ «Інформ-ресурси». А фарбу для розмітки закуповували у ТзОВ «Колорбуд-ОГ».

Так от фарба «Сигнакул» мала б вірно служити не менше 6 місяців. На сайті виробника фарби ми дізнались, що вона дуже витривала. Нею наносять розмітку навіть на злітних смугах. 

То чому фарба, яка має витримувати багатотонні літаки стерлась від підошв рівнян?

Ми можемо припустити, що мало місце порушення технології, або ж фарбу банально була неякісною. Хто міг допустити такі порушення – невідомо.

Однак цікавіші факти з’являються коли дослідити хто ж є власником і директором  ТзОВ «Колорбуд-ОГ».

 

Олексій Іванович Гема – це син колишнього начальника управління житлово-комунального господарства Івана Геми, який відзначився не надто хорошою роботою та значною протекцію з боку міського голови Рівного Володимира Хомка.

Ми зателефонували до Олексія Івановича і спитали чи можна проконсультуватися з його батьком щодо роботи ЖКГ у Рівному. Олексій Іванович відповів, що його батько Іван Гема зараз не вмісті і тимчасово не працює. 

Іван Гема

Було б наївно вважати, що начальник управління ЖКГ Ярослав Сахнюк, його заступник Володимир Лапюк, міський голова Рівного Володимир Хомко не знали, що закупляли краску в сина свого колишнього колеги. От і робіть тепер висновки для чого була нанесена ця одноразова розмітка. Її звісно пообіцяли відновити, але грошики вже гріють кишеню родича колишнього головного комунальника. 

Юрій Дюг, Володимир Морозюк

P.S. Фірма Олексія Геми є фактично посередником, бо виробником фарби "Сигналкул" є  фірма "Колор С.І.М". До речі, цьогорічний тендер з нанесення дорожньої розмітки у місті Рівне виграла ... клеванська фірма "Колор С.І.М", яка існує на ринку з 2002-го. Розмітка теж за три місяці почала руйнуватися. Керівник та засновник фірми Зоя Іващук ситуацію не коментує, бо перебуває за кордоном. Подібну проблему має "Київавтодор" — на дороги нанесено дорожню розмітку фарбою без вмісту світловідбивних елементів, що мали зробити її помітною у темну пору доби. Через це навіть відкрито кримінальне провадження. Виявляється, "Київавтодор" за 13,3 млн. грн купив цю фарбу... у фірми "Колор С.І.М." з Клеваня, бо вона виграла тендер, пише "РВ".


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: vse.rv.ua