У Рівненських вузах поменшало бюджетників

01.09.2016 12:22   Джерело: 7 Днів
Опубліковано : Степан Ромашкін

Цього року вступна кампанія мала багато нововведень. Найголовніше з них – автоматичний розподіл місць державного замовлення за допомогою оновленого алгоритму.

Цьогорічне нововведення – «місце йде за абітурієнтом», коли вступник подавав документи на вибрану ним спеціальність у декілька вузів, вказуючи пріоритетне місце навчання. Далі електронна база сортувала вступників за їхніми балами і пріоритетами. Абітурієнт, який займав своє місце в цьому списку, відповідно й «ніс» його в навчальний заклад, який обирав. У результаті в двох найпопулярніших університетах міста зменшилась кількість місць для навчання за держзамовленням у порівнянні з минулим роком.

Рік навчання в університетах Рівного коштує по-різному. Скажімо, фізична реабілітація у НУВГП – 13 900 гривень, в РДГУ – 9500 гривень, МЕГУ – 8500 гривень. Прикладна математика в НУВГП – 12 990 гривень, в РДГУ – 7500 гривень.

Ми поцікавились у приймальних комісіях рівненських вишів кількісними показниками цьогорічного державного замовлення. Ось що нам розповів відповідальний секретар приймальної комісії НУВГП Руслан Жомирук:

– На денну форму навчання на бюджет за всіма освітньо-кваліфікаційними рівнями та ступенями в нас зараховано 2035 студентів. З них 425 – першокурсники, які вступали на бюджет за результатами ЗНО. Торік, коли було фіксоване держзамовлення, то таких було 533 студенти. Я вважаю, що з таким розподілом державних місць можуть повністю зникнути непопулярні спеціальності. Якщо минулого року нам давали на гідромеліорацію 45 державних місць, і ми їх заповнювали, то в цьому році набрали всього 9 чоловік, з яких тільки шестеро – на державну форму навчання. Справа в тому, що не кожен школяр знає, хто такий спеціаліст гідромеліоратор, він скоріше знає, хто такий юрист чи вчитель, і вибирає таку роботу.

Та є у водному і спеціальності, які заповнені на 100%, наприклад «галузеве машинобудування». Також цей виш узяв по повній програмі державного замовлення і на спеціальність «прикладна математика». А якщо вірити інформації, оприлюдненій на відкритих ресурсах, зокрема на сайті vstup.info, то РДГУ на аналогічну спеціальність «прикладна математика» не отримав жодного місця державного замовлення.

– У 2016 році РДГУ прийняв на навчання більш як три тисячі студентів. З них 834 студенти першого курсу денної форми навчання отримали бюджетні місця. Торік таких було 1113 чоловік, – розповідає заступник голови приймальної комісії РДГУ Клавдія Джеджера. – Таке зменшення ми пов’язуємо з введенням нового механізму розподілу державного замовлення і передусім – з недостатньо продуманим з боку МОН України алгоритмом його розподілу за принципом широкого конкурсу в межах максимального обсягу державних місць, визначених для так званих непрофільних спеціальностей. 

Основна проблема полягає, з одного боку, в тому, що профільність для ВНЗ, у тому числі й для РДГУ, визначалася за незрозумілими критеріями. Внаслідок цього гуманітарні за своєю сутністю спеціальності, як-от культурологія, історія та археологія, що належать до галузі «гуманітарні науки», психологія, політологія, інформаційна, бібліотечна та архівна справа, виявилися непрофільними для гуманітарного навчального закладу. 

Проте не все так погано в обох вузах з цьогорічним розподілом державних місць. Адже виявляється, що і цього року були фіксовані бюджетні місця. Так, педагогічні факультети РДГУ їх отримали на всі спеціалізації середньої освіти, мистецькі спеціальності, дошкільну і початкову освіту, фізичну реабілітацію і соціальну роботу. НУВГП таке держзамовлення має на спеціальності «архітектура» та «фізична реабілітація».

Та ніде правди діти: набагато більше, ніж торік, студентів рівненських вишів змушені будуть оплачувати своє навчання з кишені своїх батьків. Це сумно, але це факт.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: 7 Днів