30 міст обласного значення вже скористалися механізмом приєднання сусідніх громад

18.06.2019 12:42   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

популярне


Триває приєднання сільських, селищних громад до міст обласного значення. Загалом 30 таких міст вже об’єдналися з 73 сусідніми громадами.

Про це повідомили в Асоціації міст України.

До Лозової приєдналися 19 сільських, селищних рад; до міст Березань, Буча, Коломия та Ржищів – по 5 сільських, селищних рад; до Тернополя - 4 сільські ради; до Горішніх Плавнів і Бердянська - по 2 сільські ради; до міст Балта, Бережани, Вараш, Вінниця, Вознесенськ, Гадяч, Житомир, Ізюм, Канів, Марганець, Ніжин, Нетішин, Нова Каховка, Новоград-Волинський, Новгород-Сіверський, Новодністровськ, Покров, Славута, Суми, Шостка та Хмільник приєдналися по 1 сільській, селищній раді.

Ще 5 сільських рад приєдналися до міста Мукачево, що на Закарпатті. Але поки що регіон не має перспективного плану, отже громада не набула усіх повноважень.

Загалом, за даними АМУ, у 73 громадах, створених шляхом приєднання сіл і селищ до великих міст, мешкають 2,2 млн людей.

До кінця червня міста Бахмут та Обухів теж можуть об’єднатися з сусідніми громадами. Сільські ради незабаром прийматимуть остаточні рішення про приєднання.

Нагадаємо, днями під час зустрічі з головами ОТГ на Рівненщині Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що настав час для другого етапу децентралізаці, тому громадам потрібно поспішити з прийняттям рішень.

Довідка

Закон щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення набрав чинності у травні 2018 року.

Закон дозволяє містам обласного значення згуртувати навколо себе сусідні сільські та селищні ради і стати центром об’єднаної громади без зайвих бюрократичних процедур – в тому числі, без проведення виборів.

За матеріалами прес-служби Асоціації міст України.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews