Мистецьке видання «Писанка Рівненщини» презентують в області: про що ця книга

30.05.2023 11:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

На Рівненщині стартує серія презентацій нового мистецького видання «Писанка Рівненщини» - книга, матеріали до якої збирали 30 років.

Ідея зібрати під однією обкладинкою давню традицію писанкарства належить колективу комунального закладу обласної ради «Рівненський обласний центр народної творчості». За словами його директорки Ірини Рачковської-Баковецької, в арт-буці зібрана інформація про радивилівську традицію писати писанки, адже саме в цьому краї вона збереглася з давнім часів.

- Це самобутні символи, таємничі орнаменти, сакральні знаки. Є навіть надписи з іменами хлопців, для яких на Великдень дівчата готували такі писанки-залицянки. Якщо парубок приймав цей подарунок, то пара складалася. Якщо ж дівчину не любив, то писанку повертав, - розповідає пані Ірина.

На початку 90-х краєзнавиця та дослідниця етнографії Радивилівщини Надія Мельник почала збирати у старожилів інформацію про місцеві традиції писанкарства, сформувала схеми та їх описи.

Згодом заслужений майстер народної творчості України Вікторія Степанюк відтворила ці орнаменти у своїх роботах, написавши за давніми схемами понад 300 писанок або ж «вплітала» ці регіональні традиції у свої авторські роботи.

Над світлинами писанок для арт-буку працювала Ірина Новак, зробивши понад 700 фотографій.

Науковий опис до них підготувала знана рівненська етнографиня Алла Українець.

Як зауважила Ірина Рачковська-Баковецька, цей рік є особливим для української писанки у світовій культурній площині. Адже Міністерство культури та інформаційної політики України передало для внесення до списку ЮНЕСКО три номінаційні досьє елементів нематеріальної культурної спадщини. І українська писанка – серед них. Це міжнародна номінація, яку Україна підготувала спільно з Естонією.

Знаково, що серед носіїв елементу є майстрині з Рівненщини - писанкарки Вікторія Степанюк та Наталія Дребот.

Перша презентація арт-буку Писанка Рівненщини відбудеться 30 травня в Радивилові. Згодом мистецька книга помандрує іншими містами області.

Пресслужба Рівненської облради


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews