«Музейні гостини» вже стали історією. Цьогоріч - двадцять п'яті!

29.05.2017 11:57   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

В неділю 28 травня у Рівному відбулося традиційне народне свято майстрів «Музейні гостини». Цього року вже у 25 раз. І як завжди колоритно, яскраво, з розмахом. За чверть століття свято «Музейні гостини» стало одним із найбільш популярних, відомих і улюблених не лише у Рівному, а й в Україні.

Нагадаємо, що вперше свято майстрів декоративно-ужиткового мистецтва «Музейні гостини» було проведене на подвір’ї Рівненського краєзнавчого музею у 1992 році. Тоді лише декілька рівненських майстрів представили свої вироби. Серед перших була і Вікторія Кисиленко – майстриня народної іграшки, яка й сьогодні є активною учасницею гостин.

null
Майстриня народної іграшки Вікторія Кисиленко. Фото: Галина Данильчук. 

Вишивальниці, ткалі, різьбярі, бондарі, майстри соломо- і лозоплетіння, ковалі – народні майстри, які плекають традиційну народну творчість. Майданчик проведення свята вже давно переріс межі музейної території і його виставковими залами під відкритим небом стала вулиця Драгоманова та алеї парку «Лебединка».

Відтоді як наша країна живе з війною, музей став співпрацювати з волонтерами ГО «Воїни світла», які організовують і проводять на святі концертну програму, продають власноруч виготовлені смаколики, а зароблені кошти – це допомога нашим військовикам.

До організації і проведення свята вже не перший рік долучається й відомий рівненський лірник і підприємець Андрій Ляшук та його дружина Наталка Ляшук. Кобзарсько-лірницька галявина – це нова творча локація свята, яка зібрала навколо себе шанувальників одного з найдавніших видів народної пісенної творчості.

А ще за їх пропозицією були запрошені на «гостини» до Рівного дослідники і популяризатори українського етносу східних регіонів України з творчої майстерні «Оберіг» м. Бахмут Донецької області. Рівняни привітно зустріли показ самобутнього народного жіночого вбрання.

Високо оцінили відвідувачі свята творчість учнів Рівненського ВПТУ № 1, які вперше взяли участь в «Музейних гостинах».

Свято було надзвичайно яскравим, наповненим позитивними емоціями, щирим спілкуванням, піснею і словом. Джерело високої культури нашого талановитого народу воістину невичерпне. 

null

 Виступає лауреат багатьох конкурсів дитячий фольклорний гурт "Весняночка"

null

 Показ народного одягу зі Сходу України (м.Бахмут)

null

 Тетяна Гончар - ведуча свята, волонтер ГО "Воїни світла"

null

 Фольклорист, фольклорна виконавиця і народна майстриня Раїса Цапун (справа) демонструє рушники з рідного села Будичани Чуднівського району, що на Житомирщині 

null

Настрій у Лариси Червоній та її сестри чудовий! 

null

І Боже благословення на святі має бути... 

null

 Військові з оркестром на музейному святі, як удома!

null

 Рівняночки

null

 А на кобзарсько-лірницькій галявині свої виступи і майстер-клас для необізнаних

null

 

null

 25 літ на гостинах зі своєю вишивкою Вероніка Велігурська (На передньому плані).  

null

 Фото на пам'ять із "Музейних гостин" - чи не у кожній хаті...

null

З вітальним словом виступає перший заступник голови Рівненської обласної ради Олександр Корнійчук

null

 Ряд різьби по дереву

null

 

null

 

null

 І гончарству можна повчитися...

null

 

null

 

null 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews