Влада має створювати нормальні умови для виробників, а не регулювати ціни на продукти, – «УДАР Віталія Кличка» про популізм влади щодо цін на продукти

01.02.2022 14:10   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Наприкінці минулого року уряд встановив граничну торгову націнку у розмірі 10% на батон та олію соняшникову. А 12 січня 2022-го Кабміном встановлена торгова надбавка на час карантину ще для низки продуктів харчування.

Радник президента Олег Устенко повідомив, що Офіс резидента розглядає варіант підтримки українців шляхом запровадження продуктових карток через «Дію».

«Влада, яка декларує новаторські принципи управління, вдається до кроків, що є характерними для комуністичних країн», - прокоментував лідер Рівненського «УДАРу» Валентин Демчук.

Практику держрегулювання цін навряд чи можна назвати новою для України. Державне регулювання цін соціальної групи харчових продуктів у нашій країні було скасоване рішенням уряду з липня 2017 року. Головною причиною зростання вартості продуктів є удорожчання енергоресурсів. Тому влада має долати причину удорожчання товарів, а не намагатися боротися адміністративними методами з подорожчанням продуктів, запроваджуючи державне регулювання цін, - пояснюють в «УДАРі».

Водночас меморандум між урядом та українськими виробниками, який мав стримувати зростання цін на газ, не працює. Додатковим ризиком для промисловості є впровадження урядом державного регулювання цін на групи товарів. Падіння курсу гривні нижче 28 грн за дол. створює додатковий тиск на українські підприємства, які використовують газ у виробництві.

Навіть у Нацбанку визнають, що вплив введення державного регулювання цін на інфляційні процеси буде досить обмеженим внаслідок того, що поточний інфляційний сплеск зумовлений зростанням собівартості продукції, а не значним розширенням чи бумом споживчого попиту.

«УДАР Віталія Кличка» закликає уряд відмовитися від заздалегідь неефективних заходів, а розпочати роботу над активізацією ринкових механізмів зниження цін, створенням сприятливого інвестиційного клімату та стимулюванням вітчизняних виробників продовольчої продукції.

Українська влада має створювати нормальні умови для виробників, а не регулювати ціни на продукти.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews