Платна парковка на Словацького: з рівнян незаконно "здирають" по 400 гривень

24.09.2015 10:08   Джерело: ЧаРівне
Опубліковано : Новини Рівненщини

Мешканці Рівного обурені вимаганням грошей за паркування автівок.

 

Клієнти та відвідувачі БЦ «Словацький» незадоволені, що біля бізнес-центру влаштували платну парковку. Щоденно сюди приїжджає чимала кількість водіїв, утім, підприємлива адміністрація закладу віднедавна заборонила туди в`їзд автомобілів. Можливість припаркуватись там мають лише ті, хто оплатив вартість такої послуги - 400 гривень на місяць. І байдуже, чи ти орендар офісу в бізнес-центрі, чи просто клієнт.

 

- Нещодавно на в`їзді до парковки з`явився шлагбаум, далі нього -  машин не пропускають. Паркувальник записує номера та відправляє в адміністрацію заплатити гроші, - розповідає рівнянка Аліна, яка орендує офіс у БЦ «Словацький».–  Спочатку,  коли нас, орендарів, сюди поселяли,  про це не було жодних розмов, нас ніхто не попереджав. Річ у тому, що щомісячно кожен орендар сплачує плату за оренду приміщення. В середньому – це 1500 - 2000 гривень. А тепер незрозуміло,  чому ми ще й  маємо платити за паркування. Такого у Рівному немає ніде. Це безглуздо і очевидно, що з нас просто здирають кошти.

 

На такі дії власників центру скаржаться не лише самі орендарі, а й відвідувачі центру та працівники сусіднього офісного центру. Кажуть, останнім часом, коли приїжджають сюди,  змушені шукати інших місць для стоянки автомобіля.

 

- Такі послуги у більшості випадків сумнівної якості, адже ні договорів, ні квитанцій нам не видають. Окрім того, збір коштів з водіїв відбувається ледь не рекетирським методом, - каже орендар сусіднього офісу Ольга.

 

Рівнян бентежить те, що маючи орендований офіс, їхні знайомі чи клієнти не мають змоги заїхати на парковку.

 

- Тривалий час орендую тут офіс, часто призначаю зустрічі у кафе, які знаходяться знизу. Однак, мої клієнти скаржаться, що, приїхавши на зустріч, змушені шукати  місця, де б їм залишити автомобіль, - пояснює Ірина.

 

Між тим, очевидно, що власників «Словацького» не цікавлять думки орендарів, і навіть відсутність необхідних вказівників та поміток. Приміром, знаку "Платна парковка" тут немає, паркомата теж. А адміністрація збирає гроші, не видаючи жодного платіжного документа, який хоча б нагадував касовий чек. Взамін  за сплату коштів номер машини вноситься на шматок паперу, яким і керується паркуальник, коли дає дозвіл на проїзд.

 

Портал "ЧаРівне.інфо" звернувся до «Правил паркування транспортних засобів», що затверджені постановою Кабміну №1342. Відтак, згідно з правилами обладнання паркувальних майданчиків, вони повинні позначатися дорожніми знаками та суцільною синьою смугою на проїзній частині і на бордюрі, який відокремлює проїзну частину від пішохідної. Крім того, місця, де збираються гроші за стоянку, в обов`язковому порядку мають бути обладнані паркувальними автоматами. Відтак, тільки при наявності всіх цих обов’язкових атрибутів стоянки таке місце може вважатися місцем для паркування. В іншому разі - гроші за паркування можна не сплачувати.

 

З  юридичної точки зору кожен з водіїв, кого не впустили припаркуватись на стоянці, може оскаржити своє право у суді. За словами юристів, документи бізнес-центру лише вказують, що вони є користувачами земельної ділянки. Проте із зазначеного аж ніяк не вбачається, що  тут можна облаштувати парковку чи автостоянку, й обмежувати до неї доступ інших особам.

 

У Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (ЄДР) серед видів діяльності БЦ "Словацький" такого виду як паркувальний бізнес не вказано. Тож виходить, що жодних податків з оренди паркувальних місць до бюджету не сплачується.

 

 

 

Водночас в  адміністрації БЦ «Словацький» запевняють, що з документами у них все в порядку. На журналістський запит нам відповіли, що територія, де облаштовано паркувальні місця, знаходиться у приватній власності, а паркувального бізнесу вони не ведуть. Відтак, виходить, що жодних дозвільних документів на  діяльність парковки у них немає.

 

Ймовірно, у таких схемах власники бізнес-центрів найчастіше використовують прийом ухиляння від сплати податків. Чому так стається – питання до податкової інспекції та правоохоронних органів.

 

 

У неофіційному коментарі у ДФС у Рівненській області нам пояснили, що БЦ "Словацький" сплачує лише податок з обороту коштів, оскільки знаходиться на 4-ій групі оподаткування. А тут види діяльності не мають значення.

 

Такі інциденти – наслідок непрозорих схем у паркувальному бізнесі. Як пояснюють економісти, тут свою роль відіграють прогалини у податковому законодавстві, а спрощена система залишає можливості для використання її в сумнівних операціях. Втім, це питання вже стосується податківців та законотворців.

 

 Юлія Кутузова, юрист:

 - Діяльність парковки біля БЦ "Словацький" є незаконною. Це факт. По-перше, вона облаштована неналежним чином, і навіть пересічному громадянину не зовсім зрозуміло, парковка це чи ні, так як відсутні будь-які знаки та, зокрема, паркомат, як того вимагає законодавство.

По-друге, явно порушуються права орендарів, адже поставлені вони перед фактом: сплачуєте 400 гривень на місяць, або шукайте інше місце для парковки, що також суперечить нашому цивільному законодавству. На рівні закону існує заборона обмежувати пересування людей, в т.ч. шляхом заборони заїзду на територію парковки чи автостоянки.

Разом з тим, якщо власники «Словацького» беруть плату за стоянку авто, то цим рано чи пізно можуть зацікавитися органи Державної фіскальної служби, адже, беручи кошти з орендарів за парковку, адміністрація БЦ "Словацький" явно не укладає з ними договорів, що тягне за собою ухиляння від сплати податків до бюджету . 

Оксана КРАВЕЦЬ


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ЧаРівне