Садочок, школа та лікарня Сарненського району – на шляху до енергонезалежності

04.02.2016 10:08   Джерело: www.0362.ua
Опубліковано : Семен Палій

Фото з відкритих джерел

популярне


Рівненська область, як і будь-яка інша, активно долучається для підвищення енергонезалежності та енергоефективності свого краю. Існує ряд програм підтримки у цій галузі, як для фізичних осіб, так і для ОСББ та ЖБК, а головне – для комунальних закладів, таких як дитсадочки, школи, лікарні.

Однією з таких програм став обласний конкурс проектів з енергоефективності. Цей конкурс передбачає виділення коштів з обласного бюджету для реалізації заходів, спрямованих на підвищення рівня енергоефективності. Однак обов’язковою умовою надання коштів є співфінансування цих же проектів з місцевих бюджетів у розмірі не менше ніж 30 % загальної вартості проекту.

У 2015 році бюджет області виділив 15 млн грн на реалізацію 49 проектів (з яких 32 установи – навчальні заклади, 13 – організації охорони здоров’я, 3 – культури та 1 – соцзахисту). Наразі 40 об’єктів різних районів Рівненської області профінансовано повністю.

У Сарненському районі 4 проекти стали переможцямита отримали можливість бути енергоефективними та незалежними від газу. Всі об’єкти – комунальні заклади.

Для того, щоб переконатись у дієвості конкурсу, представники Громадянської мережі ОПОРА та рівненських телеканалів побували у Сарненькому районі та відвідали 3 об’єкти, де було реалізовано проекти з енергоефективності.

Назва проекту

Загальна вартість, грн

Частина співфінансування з місцевого бюджету

Частина співфінансування з обласного бюджету

Термін окупності, роки

Заміщення споживання природногогазу (споживання природного газу у 2014 р. за даними ПАТ «Рівнегаз»),

тис. м3

грн

%

грн

%

Капітальний ремонт системи опалення та встановлення котла на твердому паливі ДНЗ «Веселка» смт. КлесівСарненськогорайону

1179466,0

495376,0

42

684090,0

57,99998

2,6

37,1

Реконструкція котельні комунального закладу «Клесівська районна лікарня» в смт. КлесівСарненського району

1121267,0

336381,0

30

784886,0

70

2,5

56,7

Будівництво котельні Сарненського навчально-виховного комплексі «Школа-колегіум» ім. Т. Г. Шевченка м. Сарни

1199933,0

359979,9

30

839953,1

70

1,5

87,4



Дошкільний навчальний заклад № 3 «Веселка» (смт. Клесів Сарненського району)

У котельні дитячого садка «Веселка» облаштовували 2 котли. За словами голови Сарненської райдержадміністрації Ярослава Яковчука, цей проект реалізовується на умовах співфінансування. «Частка районного бюджету та бюджету селища Клесів складає 30 %. В результаті буде заміщено використання природного газу на 37,1 тис. м3. Це еквівалентно приблизно 150 тис. грн. Термін окупності проекту – 3 роки, як цього вимагає програма з енергоефективності. Крім того, ми повністю відмовилися від використання природного газу на об’єкті і зможемо забезпечити тепловий режим, використовуючи тільки місцеві види палива: дрова і торфобрикет».

Про те, як почувають себе дітлахи в обігрітому дошкільному закладі, розповіла завідувач садочку Тетяна Івануха. «Ми тепер не залежимо від газу. Ми забезпечені твердим паливом. У цьому нам допомагає Клесівський лісгосп. Однак наразі така ситуація, що ми тільки запустилися. За літо, як підсохнуть дрова, ними стане краще топити. Тому, думаю, що наступного року з цим питань не буде і ми будемо готові до зими на всі 100%», – наголосила пані Тетяна. За її словами, після встановлення нових котлів , температурний режим у приміщеннізакладу становить 20-22 ˚С.

Клесівська районна лікарня(смт. Клесів Сарненського району)

Районна лікарня селища Клесів також отримала змогу замінити два котли. Їх потужність є більшою, аніж у дитсадочку, і використання природного газу буде заміщено на 56,7 тис. м3.

Як зазначив голова районної ради Руслан Серпенінов, два котли мають потужність по 500 кВт,тобто загальною потужністю, фактично, 1 мВт. «Цевеликий та потужний об’єкт, адже площа лікарні складає близько6 тис. м2».

Сарненський навчально-виховний комплекс «Школа-колегіум» ім. Т. Г. Шевченка (м. Сарни)

Проект будівництва котельні у Сарненському НВК почали реалізовувати в серпні 2015 року. Загальна вартість будівництва – 1 млн200 тис. грн.Опалювальна площа приміщення школи – 5,5 тис. м2. Тобто, 2 котли, 300 та 350 кВт, повністю забезпечують школу теплом.

Деталі розповіла директор Сарненського НВК школа-колегіум ім. Тараса Шевченка Ніна Тіткова: «Думаю, економія буде дуже відчутна, адже твердопаливні котли дають нам право отоплювати своєю продукцією, яка виробляється у нас в області, в районі. Це буде значно дешевше, ніж газ. А зекономлені кошти ми плануємо витратити на заміну вікон, на придбання парт і різного технічного обладнання для учнів».

Загаломвід впровадження чотирьох проектівочікувана економія за рік становитиме600 тис. грн, залежно від температури і погодних умов. Якщо зима буде холодніша і збільшиться споживання природного газу, то термін окупності проектів буде швидший. Якщо ж зима буде тепліша, то проекти окупляться у межах трьох років. «Зекономлені кошти будуть направлені на розвиток усіх закладів соціальної сфери: школи, лікарні, будинки культури», – додав Ярослав Яковчук.

ОПОРА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: www.0362.ua