У м. Рівне кримська діаспора навчала як користуватись своїми правами

22.02.2016 17:55   Джерело: RvNews
Опубліковано : Семен Палій

У Рівному ГО "Кримська діаспора Рівненщини" організовувала проект по правовому навчанню. Близько тисячі рівнян вже отримали відповідну консультативну допомогу у тому, як і в яких випадках ми можемо захистити свої права. Таке усвідомлення необхідне, аби бути вільною людиною та дотримуватись суверенітету особистості. 

Недостатньо знати, варто розуміти та застосовувати свої права у повсякденному життя. За словами керівника організації Ельвіри Шиліної, про свої права знати необхідно, адже це ті обов`язкові умови, без яких до Європи "вхід закритий".

- Роботу у рамках цього проекту в Рівному ми ведемо від вересня 2015 року. Розпочинаючи її, ми ставили собі за мету підвищити рівень обізнаності громадян щодо власних прав та обов`язків задля переведення в правове русло стосунків "держава-громадянин", демократизації держави, формування громадського суспільства, - каже Ельвіра Шиліна. 

У рамках було проведено опитування 865 респондентів щодо обізнаності у сфері права. У вікові категорії респондентів увійшли від 12 школярів до 65-річних пенсіонерів. 

Натомість, відділяти права переселенців не варто, адже, на переконання правозахисника та активіста ПП "Сила Людей"  Євгена Новицького, кожен володіє однаковими правами. Це дозволить попередити їх порушення будь-якого посадовця, і притягнути до відповідальності того, хто посягнув на їх. 

- Маємо думку, що не існує окремих питань переселенців, є проблеми невміння і незнання користуватись своїми правами. Права не повинні дотримуватись лише посадовці, а й усі інші, щоби не лякались їх захищати. Ми не завжди задумуємось над іншими правами, а відтак не знаємо і своїх. Натомість, на захист своїх прав затрачається 3-5 хвилин, - зазначає Євген Новицький. 

Ельвіра Шиліна наголошує, що ніхто не повинен відчувати себе нижче за рейтингом від будь-якого чиновника, оскільки громадянин є "керівником" для усіх посадовців. Заробітну плату вони отримують саме від податків, які власне сплачує громадянин. 

Про основні права варто знати і застосовувати при необхідності. Найосновніші це: 

1. Право на аудіо-, фото- та відеофіксацію дій посадових осіб (стаття 34 Конституції України).

2. Презумція невинуватості (стаття 62 Конституції України).

3. Право на свободу пересування (незалежно від відмітки у паспорті) (стаття 63 Конституції України).

4. Право не свідчити проти себе (стаття 63 Конституції України).

5. Право на представництво інтересів (стаття 63 Конституції України).

Нерідко, зізнається пані Шиліна, рівняни стверджували, що ліпше "промовчати", ніж сперечатись із посадовцем. Тому, навчання передбачає також мотивацію як таку, що стимулюватиме до рішучих дій. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews