Степан Ромашкін

Степан Ромашкін

журналіст, кореспондент, оглядач, RvNews

«Якби вояки мали нормальну шифровку передачі даних та якісний зв’язок хоча би між собою, жертв було би значно менше», - «кіборг» Євген Ковтун

12.12.2016 09:55   Джерело: RvNews
Автор : Степан Ромашкін

Він згадує про Донецький аеропорт із посмішкою на вустах та сумом в очах. «Такої сили духу і взаємопідтримки, як там, не було в жодному іншому бою. Кожен розумів: якщо не стане твого побратима поруч, то не стане й тебе. Навіть, коли вже не було ані зброї, ані набоїв, ні в кого не виникало думки здаватись...» – розповідає солдат першого батальйону 93 бригади Євген Ковтун. Він зі своїми побратимами є одним із останніх «кіборгів», які рік тому покидали зруйнований ДАП.

Пан Євген розповідає: «За 15 днів навчання (і це – разом із дорогою) на Яворівському полігоні отримав «корочку» командира безвіткатної гармати СПГ-9. Потім потрапив до 93-ї Окремої механізованої бригади, у складі якої й рушив у зону АТО.

Після короткого відрядження в зону АТО знову разом із другом поїхали на навчання. Там отримав ще одну спеціальність – коригувальника артилерійського вогню. Далі було поранення. А після реабілітації повернувся до с. Піски, звідки згодом був направлений у ДАП».

В аеропорт Євген Ковтун із побратимами заїжджали 6 січня 2015 року – в період начебто перемир’я, по «зеленому коридору». «Тоді й програли ворогу «битву зв’язку», – аналізує зараз «кіборг». Противник мав можливість чути всі їхні розмови...

«Взагалі зв’язок, а точніше його відсутність, був великою проблемою під час оборони аеропорту, – говорить чоловік. – Якби вояки мали нормальну шифровку передачі даних та якісний зв’язок хоча би між собою, жертв було би значно менше».

Про те, що ворог перехоплює всі розмови, першими заговорили «кіборги», які несли варту на диспетчерській вишці: «Бійці почали помічати, що одразу після того, як вони передавали по рації коректувальні дані, ворог покидав позиції», – ділиться спогадами пан Євген. Тому єдиним каналом комунікації, який давав можливість хоч якось виграти час, були особисті мобільні телефони.

«Кіборги», які тримали позиції на вишці, та ті, хто захищав новий термінал, мали зв’язок із офіцерами через свою бригаду/батальйон. Це було величезною проблемою, бо рації кожного підрозділу працювали на різних частотах. Коли ворог почав у відкриту перехоплювати розмови, запанував хаос...

В останні дні оборони ДАПу зв’язку не було взагалі, «глушили» навіть мобільні. Євген Ковтун розповідає, що у командування був план взяти аеропорт у кільце, щоб перекрити канали противнику. «Але коли українські війська почали підходити до вишки, ледь не вступили в бій із побратимами, адже «кіборги» не розуміли, хто наближається до позицій. Дивом усе склалося так, як склалося. Однак декілька військових все ж підірвалися на своїх же «розтяжках», адже де саме були заміновані території – дізнатися було просто неможливо», – розказує чоловік.

«Тактика ведення бою могла би бути зовсім іншою», – погоджуються військові експерти, проаналізувавши сотні розповідей бійців. Для цього потрібен був просто якісний зв’язок. Для прикладу наводять мінімальні втрати ізраїльської армії, яка по праву вважається однією з найрозвинутіших у світі.

Експерти стверджують, опираючись на приклад знову ж таки ізраїльського досвіду, що при правильно вибудованій архітектурі зв’язку сучасні рації дозволяють воїну мати одночасно голосовий та відео зв’язок, а також отримувати і передавати смс-повідомлення. Це надважливо під час виконання бойових задач, коли на екрані рації чи мобільного планшету, завдяки можливості швидкої передачі даних, бійці бачать позиції своїх/чужих на мапі місцевості, а також за необхідності можуть бачити відео онлайн, яке передається, наприклад, із безпілотника. Продукція сімейства мобільних тактичних комунікаційних рішень, що здатні забезпечити функціонування потужної системи зв’язку, була представлена ізраїльською компанією Elbit Systems (єдиним постачальником засобів комунікації та автоматизованих систем управління (АСУ) для армії Ізраїлю) на останній виставці Eurosatory 2016. 

Незалежно від типу місцевості, потужна система зв’язку і супер-швидка передача даних дозволяють командувати військом та забезпечити командну комунікацію під час бою. Все це – в цілковито захищеному від противника режимі, для чого використовуються так звані «стрибучі» частоти і шифрування по найскладнішим алгоритмам. Інтеграція всіх видів зв’язку, враховуючи супутниковий, в одну єдину систему робить її абсолютно невразливою для ворога і гарантує стовідсоткове комунікаційне рішення бійцю та командиру. Недарма Ізраїль – перша в світі країна, яка створила так звану «цифрову армію».

«Скільки військових полягло в битві за ДАП – вам точно ніхто не скаже», - вкотре під час розмови повторює «кіборг». Найважче на війні – це дивитися, як твої поранені товариші вимагають допомоги, а ти не завжди можеш їм допомогти. Люди важливі і цінні. «Шкода, – каже Євген Ковтун, – що людський ресурс для командування – лише ресурс». Сподівається, що командування все ж попіклується питанням забезпечення українських воїнів якісним зв’язком, і наша армія найближчим часом стане хоча б на трішечки «цифровою».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews